Facebook verwijdert profiel van Steve Bakelmans na duizenden haatberichten

Het profiel van Steve Bakelmans, de man die bekend heeft Julie Van Espen vermoord te hebben, is door Facebook verwijderd. Maandagavond stond het nog online, en toen hadden al duizenden mensen haatberichten gepost. Daarop greep de socialenetwerksite dan toch in.

gjs

Op de Facebookpagina van Steve Bakelmans stond zowat alles openbaar: foto’s van zijn minderjarige kind, zijn vrienden, posts waarin hij verwensingen gooit naar familieleden, de pagina’s die hij liket en de reacties en likes op eerdere posts. Dat het op de dag waarop hij door de politie in verdenking gesteld werd voor moord - wat hij niet veel later ook bekende - om 23.15 uur nog online stond, kon op weinig begrip rekenen. VTM Nieuws-journalist Kenneth Dée kaartte het ook aan op Twitter en bij Facebook.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Duizenden mensen maakten ervan gebruik om de man uit te schelden. “Gemiste kans op abortus, gij”, reageerde bijvoorbeeld iemand bij een van zijn foto’s. Anderen daagden hem uit voor een confrontatie of stelden voor om hem te laten zakken in een vat vol bijtend zuur. Meer dan 4.000 haatberichten werden ’s avonds al geteld.

Facebook besliste pas dinsdagvoormiddag om het profiel te verwijderen. Uitleg werd daar niet bij gegeven. De algemene richtlijnen van de site maken wel duidelijk dat haatdragend taalgebruik niet toegestaan is. Wellicht speelden de vele verwensingen dus een rol.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer