Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Justitieminister Geens over moord Julie Van Espen: ‘Ik heb een budgettaire kruistocht gevoerd’

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).Beeld VTM Nieuws

De druk op minister van Justitie Koen Geens (CD&V) neemt steeds meer toe na de moord op Julie Van Espen. Waarom was Steve Bakelmans met een veroordeling voor verkrachting op zak een vrij man? En had Justitie de moord kunnen voorkomen? Geens reageert in VTM Nieuws en Terzake. 

Hoe kon Steve Bakelmans vrij rondlopen? Dat is de centrale vraag nadat hij de moord op Julie Van Espen bekende. Na zijn veroordeling voor verkrachting in 2017 - zijn tweede al -, ging Bakelmans in beroep. In afwachting van die procedure besloot de rechter om hem niet op te sluiten, ondanks een indrukwekkend strafblad.

Een persoon kan strikt wettelijk namelijk alleen aangehouden worden bij vluchtgevaar, niet bij een hoge kans op nieuwe criminele feiten. Omdat Bakelmans telkens meegewerkt had met de procedure, was er geen reden om te denken dat hij zou vluchten. Toch is er volgens velen kritiek dat de wet te nauw geïnterpreteerd is.

“De rechterlijke macht heeft een onafhankelijke beslissing genomen”, reageert Geens nu. “Het is niet mogelijk voor een minister om het gerecht te beoordelen. Ik kan mij niet politiek verantwoordelijk voelen voor de beslissing van een rechter.”

Lange procedure

De beroepsprocedure van Bakelmans heeft echter jaren aangesleept. Mede omdat er geen aanhouding was, kreeg zijn zaak maar geen voorrang. Ook zouden grote besparingen de lange wachttijden veroorzaakt hebben. De zitting was uiteindelijk gepland op 5 juni volgende maand, maar Julie Van Espen is Bakelmans’ pad ondertussen gekruist.

Geens ontkent dat een gebrek aan middelen achter de vertraging zit: “Met de middelen die ik had, heb ik alles gedaan om de magistratuur zichzelf te laten organiseren, dat was ook in Antwerpen het geval. Zij beslissen zelf welke zaken ze voorrang geven.” 

“Ik heb een budgettaire kruistocht gevoerd in deze regering”, aldus Geens nog.