Direct naar artikelinhoud
Interview

Eline (27) en Ayke (27) organiseren mars tegen seksueel geweld: ‘Geen enkele vriendin die nog níks heeft meegemaakt’

Eline Van Hooydonck (27) en Ayke Gubbels (27).Beeld Jan Aelberts

Eline Van Hooydonck (27) en Ayke Gubbels (27) organiseren zondag 12 mei een stille mars tegen seksueel en ander geweld in hun Antwerpen. Die mars komt er na de moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen. “Maar dit gaat om veel méér”, zegt Eline. “Ik heb geen enkele vriendin die nog nooit iets heeft gemaakt. Dit land kan zoveel beter.”

De telefoon staat niet stil, de belwaarde is zo goed als op. De mars van aanstaande zondag maakt veel los. En niet enkel door de tragische moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen in Merksem. “In onze kring is er niémand die nog nooit iets heeft meegemaakt. Seksuele intimidatie, aanrandingen en verkrachtingen, het zijn de feiten van elke dag”, zegt Eline. “Vrouwen zijn bang om ’s nachts over straat te lopen. Als je dan hoort dat iemand zoals de moordenaar van Julie (Steve Bakelmans, red.) al twee keer eerder is veroordeeld voor verkrachting en toch opnieuw vrij rond mag lopen, dan ben je kwaad. Daarom willen we de straat op, met zoveel mogelijk mensen. Doé hier iets aan.”

Zelf misbruikt

“Als 18-jarige sprak ik met een jongen af om samen naar een feestje te gaan”, zegt Ayke. “Die avond ontaardde in groepsmisbruik. Pas zes jaar later vond ik de kracht om ermee naar de politie te stappen. De inspecteur die me hielp had geen idee hoe hij met mijn verhaal om moest gaan, ook al deed hij zijn best. We horen elke dag zoveel verhalen. En ondertussen kan het twee, soms zelfs drie jaar duren voordat iemand veroordeeld wordt voor verkrachting en is er nog altijd bitter weinig opvang voor vrouwen én mannen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Dit land moet zoveel beter kunnen. En dan hebben we het nog niet over het geweld dat vele andere vrouwen - én mannen - dagelijks meemaken: denk maar aan bijvoorbeeld sekswerkers in Brussel Noord of de LGBT-community.”

“En toch mag je je niet laten opsluiten”, zegt Ayke. “We moeten wel blijven durven buitenkomen, nacht of niet, gevaarlijke buurt of niet. Soms lees je reacties, op het verhaal van Julie bijvoorbeeld, waarin mensen zeggen: ‘Had ze wel in die buurt moeten fietsen?’ Mag een vrouw van 23 nog met de fiets haar vriendinnen bezoeken? Natuurlijk, verdomme.”

#metoo

“De #metoo-beweging heeft ons boos gemaakt, nu is het tijd om niet langer enkel boos te zijn maar om actie te ondernemen. We hopen dat veel volk de straat op gaat, maar vooral dat er én een mentaliteitsverandering komt, én dat politiek en justitie hun verantwoordelijkheid nemen. Het is de allerhoogste tijd.”

De mars start aanstaande zondag om 14 uur op het Koningin Astridplein en gaat over de Meir richting Steenplein. Ondertussen lieten op Facebook al bijna 5.000 mensen weten aanwezig te zullen zijn. Een veelvoud daarvan toont zich geïnteresseerd om af te zakken naar Antwerpen.