© Sven Van Haezendonck

Mechelaar is in Berlijn Europese kopman voor liberalen: “Vredesproject nog beter maken”

Carl Grouwet (53) is geboren en getogen Mechelaar. In Berlijn, waar hij ondertussen meer dan twintig jaar woont, is hij voor de Europese verkiezingen de belangrijkste kandidaat voor de liberale Freie Demokraten FDP.

Sven Van Haezendonck

Grouwet is voor de FDP in de Duitse hoofdstad spitzenkandidat, zoals ze dat noemen. Nationaal staat hij op de twaalfde plaats, maar hij is de eerste kandidaat voor Berlijn op de lijst. “Als geboren Maneblusser voel ik mij in Berlijn een echte Europeaan. Sinds 2013 heb ik de dubbele nationaliteit en ben ik eveneens Duitser. Ik geloof sterk in de Europese democratische waarden en daar wil ik me voor inzetten en ze ook uitdragen. Europa is voor mij mijn Heimat, mijn thuis. Het is een succesvol vredesproject dat we moeten verdedigen en dat we nog beter moeten maken”, legt hij uit.

De Mechelaar was een prille twintiger toen hij naar Gent verhuisde, om daar als afgestudeerde economist voor de Vlaamse Opera te werken. “Later ben ik wijlen Gerard Mortier als assistent eerst gevolgd naar De Munt in Brussel en later naar Salzburg, waar wij samenwerkten voor de bekende Festspiele. Daar was ik zijn persattaché”, vertelt Carl Grouwet. Hij bleef werkzaam in de culturele sector en door een job in Frankfurt kwam hij uiteindelijk in Duitsland terecht. “Daar heb ik mijn man leren kennen”, zegt hij.

Aan de slag in Bundestag

Samen wonen ze sinds 1997 in Berlijn. Grouwet bleef actief in het cultuurmanagement, maar de politieke microbe kreeg hem te pakken. Sinds anderhalfjaar is hij kabinetschef van Hartmut Ebbing, een parlementslid. “Zo is de Bundestag mijn werkplek geworden”, klinkt het. Zijn moeder Marie-Louise Grouwet-Vervliet (80), die in de Dijlestad ooit gemeenteraadslid was voor Open Vld, heeft hem daar al bezocht. “Ik ben heel trots op hem. Ik vind het formidabel. Vooral omdat ik in hart en nieren Europeaan ben en ik heb altijd geprobeerd om dat over te dragen”, zegt ze.

© Sven Van Haezendonck

Carl Grouwet heeft ondertussen beslist dat zijn toekomst in Duitsland ligt. “Toen de liberalen hier in 2013 uit de regering lagen, heb ik beslist om mij mee te engageren. Ik ben actief in Friedrichshain-Kreuzberg, een district in Berlijn waar veel kunstenaars en studenten wonen. Kreuzberg is alternatief en links. Daar liberaal zijn, is op zich al bijzonder”, vertelt de vijftiger. Zo leerde hij zijn baas Hartmut Ebbing kennen. “Hij moedigde me sterk aan om me voor Europa kandidaat te stellen”, zegt Grouwet.

Als kandidaat voor de Europese verkiezingen legt hij verschillende accenten. “Zo ijver ik voor meer uitwisselingsprojecten via Erasmus, ook voor schoolkinderen. Tegelijk wil ik me inzetten om naar Brits voorbeeld een European Heritage Fund of Trust op te richten. Net als de National Trust kan dat in heel Europa zorg dragen voor ons cultuurpatrimonium. Arte kunnen we uitbouwen als een Europese zender met sterke nieuwsuitzendingen in alle talen van de Europese Unie”, geeft Carl Grouwet aan.