Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

De Wever overlegt pas in juni over drugsgeweld: ‘Onbegrijpelijk’

Antwerps burgemeester Bart De Wever.Beeld Photo News

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zal in juni overleggen met de inwoners van de noordelijke Damwijk over het drugsgeweld in de buurt. Veel te laat, vindt Groen.

en

“In de Damwijk leeft een acuut gevoel van onveiligheid”, benadrukt Wouter Van Besien (Groen). “Het is de taak van de burgemeester om zijn inwoners zo snel mogelijk informatie te geven. De buurtbewoners weten van niets. Ze voelen zich misbegrepen. Maar De Wever is blijkbaar niet van plan om daar snel verandering in te brengen. Dat is onbegrijpelijk.”

In een interview met regionale zender ATV beloofde burgemeester Bart De Wever in maart om, samen met vertegenwoordigers van de politie en justitie, een buurtvergadering te organiseren in de Damwijk. De buurt, in het noorden van de stad, werd de laatste tijd regelmatig opgeschrikt door granaatontploffingen, het gevolg van afrekeningen tussen drugsclans.

Opmerkelijk is dat ook bij meerderheidspartij sp.a vragen worden gesteld bij de aanpak van De Wever. ”De bewoners hebben het recht om gehoord te worden en de burgemeester moet naar hen gaan luisteren”, zegt een prominente socialist. “Door de de wijkvergadering uit te stellen tot na de verkiezingen, brengt hij het hele stadsbestuur in verlegenheid.” Sp.a-schepen Jinnih Beels verwoordt het een stuk diplomatischer. “Er komt best snel een vergadering.”

Te vroeg

Het kabinet van De Wever reageert stoïcijns. “De buurtvergadering heeft als doel om duiding te geven bij de resultaten van de maatregelen die genomen zijn en de onderzoeken die gevoerd zijn tegen het drugsgeweld”, zegt woordvoerder Johan Vermant. Maar volgens hem is het simpelweg te vroeg om die resultaten al kenbaar te maken. De lokale politie is nog bezig met de verwerking van de tips en informatie die vergaard zijn tijdens huisbezoeken, luidt het. Ook een aantal maatregelen, zoals de systematische identiteitscontroles in de buurt, lopen nog volop.

De afgelopen drie jaar waren er ruim zestig geweldincidenten in en rond de stad Antwerpen die in verband worden gebracht met drugs. Van schietpartijen over ontvoeringen tot het laten uitbranden van auto’s.