© REUTERS

Wat een sprookje! Origi trapt Liverpool voorbij Barcelona naar Champions League-finale na knotsgekke remonte

Liverpool en niet FC Barcelona heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de Champions League na een knotsgekke wedstrijd op Anfield Road. Liverpool had een half mirakel nodig in de terugwedstrijd van de halve finales: The Reds moesten een 3-0-achterstand zien goed te maken. Maar dat mirakel kwam er ook: Origi startte in de basis en opende al vroeg de score, invaller Wijnaldum zorgde vroeg in de tweede helft zowaar voor 2-0 en 3-0 en plots was alles te herdoen. En het was zowaar Origi die het afmaakte met een heerlijke actie: 4-0 en Liverpool naar de finale dankzij een Belgisch-Nederlands sprookje!

vml

Liverpool deed vorige week aardig mee in de heenwedstrijd in Nou Camp maar botste toen op een alweer uitmuntende Lionel Messi en dat resulteerde in een 3-0-zege voor Barça. Liverpool had dus een klein mirakel nodig maar kon niet rekenen op steraanvallers Firmino en Salah, waardoor onze landgenoot Divock Origi in de ploeg kwam. Ook voor Shaqiri, Alexander-Arnold en Henderson was er een plaats in de basis, coach Jürgen Klopp laat Gomez en Wijnaldum uit het elftal. Geen verrassingen in de opstelling bij FC Barcelona, waar Thomas Vermaelen wel een plaatsje kreeg op de bank. Ousmane Dembélé was er niet bij wegens een hamstringblessure.

Meteen Origi!

Liverpool wist dat er maar één ding op zat: aanvallen en het zo doen spoken op Anfield Road. En dat deed het ook, met succes. Na een misser van Alba trapte Henderson tegen doelman Marc-André ter Stegen maar Divock Origi was goed gevolgd om de rebound binnen te duwen: 1-0 na amper zeven minuten!

© Action Images via Reuters

Hels tempo

Liverpool bleef hoog druk zetten en dat warenb de bezoekers duidelijk niet gewoon en kregen we zowaar enkele slordigheden in een hels tempo. Maar uiteraard moest er ook rekening worden gehouden met Barcelona, en vooral Messi. Net voor het kwartier toonde de Argentijn zich een eerste keer maar doelman Alisson tikte zijn schot over de lat. En het hield niet op: Alisson pareerde echter een schot van Coutinho en Messi trapte nog in het zijnet.Toen het Catalaans stormpje weer ging liggen kregen we meteen een kans aan de overkant, maar Ter Stegen kende geen probleem met het schot van Robertson.

Na een halfuur zakte het tempo dan toch even en kregen we meer middenveldspel. En kreeg Barcelona dan toch meer de bal. In het slot van de (aangename) eerste helft kregen we nog enkele kansjes aan beide kanten maar een verre knal van Robertson werd afgeblokt, een schot van Messi hobbelde naast en Alisson was attent bij een doorgebroken Alba.

Gouden wissel en alles te herdoen

Na een venijnig tikje van Luis Suarez bleef linksback Andrew Robertson in de kleedkamer en mocht Georginio Wijnaldum aan de tweede helft beginnen.

Liverpool probeerde het net als in het begin van de eerste helft te doen spoken op Anfield en trok resoluut naar voren. Virgil van Dijk kon ondanks een innige omhelzing van dichtbij koppen op een corner maar Ter Stegen was attent. Maar dat was slechts uitstel. Na een strakke en lage voorzet van Trent Alexander-Arnold kwam Georginio Wijnaldum in de 54e minuut goed voor zijn mannetje en de invaller trapte de 2-0 binnen. Amper een minuut later ging Wijnaldum hoog de lucht in en kopte zijn tweede van de avond binnen. 3-0 en alles te herdoen, wat een avond!

© AP

Opnieuw Origi!

Anfield daverde en coach Vaverde greep in: een onzichtbare Coutinho (ex-Liverpool) werd uit zijn lijden verlost, Nélson Semedo moest voor de kentering zorgen. Maar Barcelona was duidelijk van slag en Liverpool bleef de voet op het gaspedaal houden.

Messi probeerde het dan maar op zijn eentje te forceren. Maar een vrije trap belandde in de muur en Alisson stond opnieuw op de juiste plaats om een volley van de Argentijn af te stoppen.

Even leek de wedstrijd op slot te zitten maar het was opnieuw Origi die de Liverpool-fans door het dolle hen bracht: na een snel genomen hoekschop van Trent Alexander-Arnold stond Barcelona achterin te slapen en onze landgenoot trapte de 4-0 zonder pardon binnen. Nogmaals: wat een avond!

© AP

In het slot moest Origi - onder luid applaus - naar de kant. Wat een sprookje: van bankzitter naar absolute Champions League-held... Uiteraard werd het nog razend spannend maar Liverpool hield stand. En Lionel Messi moest voor het tweede jaar op rij ontgoocheld afdruipen op de tonen van een beklijvende versie van You’ll never walk alone...

© AP

Wie wordt de andere finalist?

In de andere halve finale is Ajax na de 0-1 zege van vorige week op het veld van Tottenham slechts negentig minuten verwijderd van een eerste finale sinds 1996, toen er in de finale verloren werd van Juventus. Morgen/woensdag hoopt Ajax nog negentig minuten stand te houden.

De finale volgt op 1 juni in het Wanda Metropolitano in Madrid.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer