Iraans president Hassan Rouhani op bezoek in de nucleaire centrale van Bushehr in 2015.
Volledig scherm
Iraans president Hassan Rouhani op bezoek in de nucleaire centrale van Bushehr in 2015. © AP

Spanningen Midden-Oosten lopen verder op: Iran schort aantal verplichtingen nucleaire deal op

Iran heeft officieel aangekondigd dat het "sommige" van "zijn engagementen" in het kader van het internationale atoomakkoord van 2015 zal opschorten. Zo gaat het land zijn voorraad gedeutereerd water en verrijkt uranium niet langer beperken. Dat heeft de hoge raad voor de nationale veiligheid van Iran gezegd. Daarmee gehoorzaamt Teheran niet langer aan engagementen die het aanging in het kader van het internationale atoomakkoord van 2015.

7 reacties

  • Christine Laevers

    5 jaar geleden
    Iran heeft een jaar gewacht voor de fratsen van Trump. Dat is niet niks. Zelfs daar schijnen ze te begrijpen dat er dringend moet gezocht worden naar een paar verloren vijzen in de VS. De VS dikke vriend van Saoudie-Arabië en Jemen ligt heel zwaar op mijn maag.
  • Miguel Leboucq

    5 jaar geleden
    De VS hebben altijd een vliegdekschip in de buurt van de Perzische Golf. Nu is het gewoon een grotere. De VS worden opgehitst door de Saudi's om boel te gaan zoeken met Iran.
  • joseph verbeke

    5 jaar geleden
    De landen die het pact wel respecteren krijgen 60 dagen tijd. Dus zij die zich aan het pact gehouden hebben worden nu onder druk gezet(sic)! In de grond zijn de Iraanse rokkenpolitici blij want nu hebben ze een excuus om verder te doen wat ze in stilte ,buiten buitenlandse controle, al bezig waren.Dat laatste was één van de redenen waarom de VS uit het pact stapten.
  • heinz wolf

    5 jaar geleden
    Men moet zich hier toch de vraag stellen met welk recht de VS hier optreden. Ze dreigen met sancties voor elk land/bedrijf dat nog hoe dan ook zaken doet met Iran om dat ze "vermoeden" dat zij het contract niet naleven. Trump speelt eens te meer "Onze Lieve Heer" terwijl hij precies hetzelfde doet, alleen op grotere schaal.
  • frans Venloo

    5 jaar geleden
    De oorlogzuchtige VS ziet weer een graantje liggen in Iran leuke oliebronnekes waar ze zo graag zouden van profiteren . Dat ze maar hulp zoeken bij de Russen of de Chinezen anders zal het hun veel kunnen kosten en wordt het een schurkenstaat .