Direct naar artikelinhoud
Champions LeagueVoetbal

Liverpool houdt Barcelona uit Champions League-finale na spektakelwedstrijd

Liverpool-spits Divock Origi scoort de bevrijdende 4-0 tegen Barcelona in een kolkend Anfield.Beeld REUTERS

Een Belg en een Hollander kregen de fantastische stunt voor elkaar. Liverpool staat na een 4-0-zege in de Champions League-finale ten koste van Barcelona.

Remontada in het Spaans. Naar de terugkeer van FC Barcelona in de achtste finales tegen PSG in 2017 - een 4-0-nederlaag uitgewist met 6-1. Rimonta in het Italiaans. Naar de spectaculaire comeback van AS Roma in de kwartfinales vorig seizoen tegen Barça - een 4-1-achterstand uitgewist met een droge 3-0. Om twintig voor elf gisteravond legde een snoodaard op Wikipedia de laatste hand aan een pagina over de Redmontada.

Een blik op het scorebord: Liverpool 4, Barcelona 0. Een ommekeer voor elkaar gekregen zonder sterspelers Salah en Firmino. Ongelooflijke stunt.

In tien minuten mepte Wijnaldum Barcelona tegen de grasmat. Het vonkte op Anfield. Europese nachten zijn er sowieso speciaal. Op een sluwe corner kneep Divock Origi Barcelona dood met zijn tweede van de avond. De volumeknop ging nog een paar streepjes hoger. Een stadion uit zijn dak. Duizenden gingen op de banken staan toen Origi vijf minuten voor tijd met een spierblessure naar de kant hobbelde.

Neus voor beslissende momenten

Origi is over een jaar en twee maanden einde contract. Sinds gisteren staan de ploegen wellicht weer in de rij. Hij heeft een neus voor beslissende momenten. Zou 'You'll Never Walk Alone' ooit zo mooi hebben geklonken?

Na de kleine dreun die Vincent Kompany maandag in de Premier League uitdeelde met die fenomenale knal, vreesden vele Liverpool-getrouwen na een fantastisch seizoen met lege handen achter te blijven. Geen twee uur later stond Liverpool in zijn tweede Champions League-finale op rij.

Jürgen Klopp is de meester van de Europese knock-outfases. Sinds hij bij Liverpool op de bank zit, heeft hij alle Europese matchen in de heen -en terugformule gewonnen. Alleen in de finales lieten zijn teams het telkens afweten: de Europa League-finale in 2016, de Champions League-finale vorig seizoen. Derde goede keer?

Vaarwel Lionel Messi, die van het kampioenenbal zijn hoofddoel had gemaakt. Weg glorie, weg enorme bonus.

Mirakel

Nochtans: aan de rust leek Barcelona het zaakje in handen te hebben. Origi had Liverpool, na een knappe rush van Henderson, met een intikker op voorsprong gebracht. Knappe start, maar daar vloeide de energie weg. Henderson blesseerde zich, maar speelde door de pijn. Robertson ging hinken. Achterin kwamen er openingen. Alisson stond pal, Messi en Coutinho misten.

En dan was het tijd voor die knotsgekke tweede. Met de knappe ren van Wijnaldum op aangeven van Alexander-Arnold. Enkele minuten later knikte hij een voorzet van Shaqiri voorbij Ter Stegen. Het mirakel was in de maak, Origi volmaakte het.