Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Nieuwsupdate: het belangrijkste nieuws van de ochtend

Julie Van EspenBeeld rv

De familie van Julie Van Espen wil zich niet mengen in het justitiedebat, het verloop van Steve Bakelmans’ laatste proces doet vragen rijzen, hoe N-VA de verkiezingen en de formatie wil winnen en Liverpool stunt in de Champions League.

Nu belangrijk

1. Familie Julie Van Espen wil ‘eerst verdriet verwerken en zich niet mengen in justitiedebat’

De familie van de vermoorde Julie Van Espen (23) stelt zich burgerlijke partij in de zaak tegen Steve B. Daardoor krijgt ze inzage in het dossier. Maar nu willen de familieleden eerst het verdriet verwerken. ‘Ze willen buiten het debat over justitie blijven, zodat er ruimte is om te rouwen’, zegt hun advocaat John Maes.

2. Het verloop van Steve Bakelmans’ laatste proces doet vragen rijzen

Waarom was Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen, dit weekend op vrije voeten, terwijl hij in het verleden al zware feiten heeft gepleegd? Het verloop van zijn laatste proces doet vragen rijzen over het Antwerpse hof van beroep.

Nu belangrijk
Beeld BELGA

3. ‘Je hoort maar één woord. Klootzak’: portret van Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen

‘Je hoort maar één woord. Klootzak. Het lijkt alsof hij van iedereen ooit wel iets gestolen heeft. Hij zoop enorm veel, slikte alles wat hem in een roes kon brengen.’ Poging tot portret van Steve Bakelmans.

Steve BakelmansBeeld RV

4. De verkiezingen winnen maar de formatie verliezen: N-VA vreest doemscenario

In de aanloop naar 26 mei analyseert ‘De Morgen’ de programma’s en ambities van de partijen. Vandaag: de N-VA. De verkiezingen winnen maar de formatie verliezen, dat is een grote bekommernis voor de Vlaams-nationalisten. Zo snel mogelijk een Vlaamse regering vormen is daarom hun prioriteit.

Nu belangrijk
Beeld Tim Dirven

5. ‘Trump leed in tien jaar meer dan 1 miljard verlies en betaalde jarenlang geen inkomstenbelasting’

De bedrijven van de Amerikaanse president Trump hebben in de periode tussen 1985 en 1994 meer dan een miljard dollar verloren. Dat stelt de New York Times na inzage in Trumps belastingaangiftes zoals die zijn ingediend bij de IRS, de Amerikaanse belastingdienst. 

Nu belangrijk
Beeld Photo News

6. Liverpool houdt Barcelona uit Champions League-finale na spektakelwedstrijd

Een Belg en een Hollander kregen de fantastische stunt voor elkaar. Liverpool staat na een 4-0-zege in de Champions League-finale ten koste van Barcelona.

Nu belangrijk
Beeld AP

Niet te missen verhalen

7. Herwig Van Hove (80): ‘Mijn principe was: nooit neuken op het werk’

‘Ja, ik wil een verjaardagsinterview geven’, zegt Herwig Van Hove me aan de telefoon. ‘Op één voorwaarde: jij komt me halen en we gaan op café.’ In dat café duurt het geen vijf minuten of hij rolt geïrriteerd met zijn ogen. Nadat hij al een koffie heeft besteld, komen er nog twee obers vragen wat we willen drinken: ‘Als er nu nog eentje langskomt, ga ik lastig worden.’ Op zijn 80ste heeft de cassante emeritus professor chemie nog niets aan scherpte ingeboet.

Niet te missen verhalen

8. 15 schapen ingeschreven op school om sluiting van de klas te voorkomen

Om de sluiting van een klas wegens een gebrek aan leerlingen te vermijden, hebben de ouders van een Franse gemeente symbolisch vijftien schapen ingeschreven in de basisschool van Crêts-en-Belledonne, aan de voet van de Alpen.

Niet te missen verhalen
Beeld RV

9. ‘Israëli’s denken toch al dat de wereld tegen hen is’: over oproep tot boycot van het Songfestival in Tel Aviv

Terwijl het geweld tussen Israël en Gaza weer even geluwd is, maakt Tel Aviv zich op voor de komst van het Eurovisiesongfestival. Vanuit cultureel Europa gaan stemmen op om de liedjeswedstrijd volgende week te boycotten. Maar heeft dat zin?‘Artiesten die elkaar boycotten, dat klopt niet.’

FILE PHOTO: Israel's Netta performs after winning the Grand Final of Eurovision Song Contest 2018 at the Altice Arena hall in Lisbon, Portugal, May 12, 2018. REUTERS/Pedro Nunes/File PhotoBeeld REUTERS

Aan de koffieautomaat

10. Ook Columbus ontsnapt niet aan klimaatcrisis

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Pieter Dumon over de klimaatmaatregelen van Wim Lybaert en zijn Columbus.

Aan de koffieautomaat
Beeld © Geert Van Hoeymissen