Op de kaart is er een grote rode zone te zien (bovenaan), met in de hoek (rechtsonder) een onverwachte hotspot.
Volledig scherm
Op de kaart is er een grote rode zone te zien (bovenaan), met in de hoek (rechtsonder) een onverwachte hotspot. © Uni of Bristol

Dronebeelden brengen huidige stralingsdosis in kaart 33 jaar na kernramp in Tsjernobyl

Enkele wetenschappers van het Britse National Centre for Nuclear Robotics (NCNR) hebben een manier gevonden om de gevaarlijke gebieden na een nucleaire ramp in kaart te brengen. En dat zonder dat ze de site zelf moeten bezoeken. Onbemande luchtvaartuigen (UAV) worden ze genoemd of kortweg drones. 

6 reacties

  • Karel Valgaern

    5 jaar geleden
    Maria, dat is de grootste zever verteld door de kernlobby (met belastingsgeld) en politici die er belangen hebben. Maar tegelijkertijd moet er ook verstandelijker met elektriciteit om gegaan worden. Hoeveel word er snachts niet verlicht zonder dat hiervoor noodzaak is. En dan heb ik het niet over straatverlichting.
  • Maria Arens

    5 jaar geleden
    Zonder kernernergie geraken we niet aan voldoende elektriciteit, ben er ook tegen, elektriciteit afschaffen dan????
  • jan verbruggen

    5 jaar geleden
    @Thomas Bulck: en wat te denken van Three mlies Island, ...Sellafield,... Fukushima, ...en alle anderen waarvan de ongelukken nooit het daglicht hebben gezien ...Kernenergie is proper zolang er niets gebeurt. Maar als het gebeurt, is het hopeloos, zeker in dichtbevolkte gebieden zoals West -Europa. Tegelijk is Kernenergie de duurste energie in aanbouw, onderhoud en beveiliging. En omdat ze onzichtbaar is, ook de gevaarlijkste. Conclusie: weg ermee !
  • Noella Vancompernolle

    5 jaar geleden
    Ja, Tsjernobyl was militair. En Fukushima lag aan zee, en Three Miles Island was een klein technisch probleem, Sellafield was een brandje. Maar verder niets aan de hand nietwaar?
  • peter colson

    5 jaar geleden
    Idd Thomas. Neemt een stralingsmeter mee op reis en je bent verbaasd aan hoeveel Sievert je lichaam wordt blootgesteld tijdens je vliegreis naar Verwegistan. Bij een kerncentrale moet al heel dicht bij de reactor staan om aan dezelfde hoeveelheid te worden blootgesteld. Maar geen enkele groene globetrotter die wakker ligt van de straling of CO2-uitstoot van ZIJN vliegreis