Totale CO2-uitstoot in België licht gedaald vorig jaar

De CO2-uitstoot afkomstig van auto’s blijft wel stijgen. © BELGAIMAGE

De CO2-uitstoot uit verbranding van fossiele brandstoffen is vorig jaar in België met 0,3 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Op EU-niveau bedroeg de daling 2,5 procent.

Belga, tvdc

De uitstoot van koolstofdioxide is een belangrijke oorzaak van de klimaatopwarming. De EU heeft zich geëngageerd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 tot 40 procent onder het niveau van referentiejaar 1990 te brengen. De streefdoelen van België komen op hetzelfde neer: een reductie van 35 procent ten opzichte van de dosis broeikasgassen in 2005, toen het CO2-gehalte iets hoger lag.

Uit een rapport van het onderzoeksbureau JATO blijkt dat de CO2-uitstoot door auto’s in België in 2018 is gestegen. De cijfers van Eurostat houden echter rekening met alle vormen van CO2-vervuiling. In die bredere context scoort België dus beter dan het jaar voordien.

Vorig jaar was Letland de slechtste leerling in de Europese klas. Het land zag zijn CO2-uitstoot met 8,5 procent toenemen. Ook Malta (+6,7 procent), Estland (+4,5 procent) en Luxemburg (+3,7 procent) stootten een pak meer uit. Portugal (-9 procent), Bulgarije (-8,1 procent), Ierland (-6,8 procent) en Duitsland (-5,4 procent) kenden de sterkste dalingen.

Alarmbel

Op de klimaattop in Katowice van 2018 gingen de lidstaten van de Verenigde Naties met elkaar in dialoog om de klimaatdoelstellingen bij te schroeven. Een IPCC-rapport deed de VN aan de alarmbel trekken.

Op de valreep weigerde België mee te werken aan een verstrenging van die maatregelen. Federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR) kreeg toen de volle laag van de Vlaamse partijen, mede omdat zij de teksten van het rapport laattijdig had doorgestuurd. Vele klimaatactivisten – waaronder Greenpeace – betreurden de beslissing.

In maart meldde de Europese Commissie dat België zijn eigen doelstellingen van 2020 en 2030 waarschijnlijk niet zal halen zonder bijkomende maatregelen. België moet het tempo van zijn uitstootverlaging opschroeven - vier tot zes maal hoger - om tegen 2050 tot een klimaatneutrale samenleving te komen.