Hulplijn Tele-Onthaal krijgt veel oproepen over moord Julie Van Espen

© Jan Van der Perre

Dat veel mensen geraakt zijn door de moord op Julie Van Espen, merken ook de medewerkers van hulplijn Tele-Onthaal. Dat kreeg dinsdag een twintigtal oproepen van mensen die hun hart wilden luchten over de zaak.

rvs

Veel mensen belden de voorbije dagen naar hulplijn Tele-Onthaal over de moord op de Antwerpse studente Julie Van Espen (23) in Merksem. Het is niet uitzonderlijk dat er veel oproepen zijn bij nieuws met een grote maatschappelijke impact, zegt de organisatie. Dat was in maart bijvoorbeeld ook nog het geval na de uitzending van de documentaire waarin slachtoffers getuigen over misbruik door Michael Jackson.

De grote media-aandacht rond de zaak-Julie Van Espen triggert volgens Tele-Onthaal andere slachtoffers van seksueel misbruik en de zaak brengt heftige emoties naar boven rond de eigen gewelddadige trauma’s. ‘Slachtoffers willen nu opnieuw hun verhaal kunnen doen, vaak vele jaren later.’

Bij sommige oproepen komen ook gebrekkige opvang, ongeloof of straffeloosheid door justitie aan bod.

‘Niet onrustgevoelens zijn uitzonderlijk, maar de situatie’

Het is vooral belangrijk dat oproepers kunnen praten over hun angst, onrust of boosheid, zegt Tele-Onthaal. ‘We geven erkenning aan de gevoelens van de oproeper zonder de angst of boosheid te versterken. Het is ook belangrijk dat mensen voelen dat hun angst of onrustgevoelens niet uitzonderlijk zijn, het is de situatie op zich die uitzonderlijk is. Praten maakt de angst of onmacht meer hanteerbaar.’

Tele-Onthaal is anoniem en gratis telefonisch 24/7 bereikbaar op het nummer 106. Chatten kan elke avond tussen 18 en 23 uur en op woensdag- en zondagnamiddag van 15 tot 18 uur via www.tele-onthaal.be.