Meer dan 1.500 mensen houden stille wake voor Julie: “Waar blijven de camera’s? Wat heb je aan privacy als de dood om de hoek loert?”

In het Antwerpse district Merksem organiseerden sympathisanten woensdagavond een stille wake voor Julie Van Espen. In totaal daagden meer dan 1.500 mensen op, meer dan was verwacht. Wilfried De Strijcker, die een jaar geleden zelf zijn dochter Eleanore verloor, speelde op zijn doedelzak een laatste lied voor Julie.

jvh, lla, dvd, evdg

Meer dan 1.500 mensen zijn woensdagavond samengekomen aan de Burgemeester Gabriël Theunisbrug nabij het Sportpaleis in Merksem. Dat is de plek waar de 23-jarige studente Julie Van Espen uit Schilde werd vermoord en vervolgens in het Albertkanaal gegooid door Steve Bakelmans. De aanwezigen hielden er een ingetogen moment van rouw en bezinning.

De organisatoren hadden opgeroepen om een witte roos, fakkel of kaars mee te brengen. Vooral dat laatste gebeurde massaal, wat een mooi intiem moment opleverde dat gevolgd werd door een massaal applaus ter ere van Julie. Er werd ook gezongen en muziek gespeeld. Onder de aanwezigen waren ook delegaties van politie en brandweer die hun steun kwamen betuigen.

Signaal

De organisatoren willen met de bijeenkomst “een signaal geven dat we niet content zijn dat het rechtssysteem faalt”, de verdachte die de moord bekend heeft, was immers op vrije voeten in afwachting van de behandeling van een zaak in beroep waarbij hij in eerste aanleg was veroordeeld voor verkrachting. Ook wilden ze laten zien “dat we er zijn voor elkaar in slechte tijden” en medeleven tonen met de nabestaanden van Julie.

© BELGA

Ook Wilfried De Strijcker was aanwezig op de wake. De man verloor een jaar geleden zijn dochter Eleanore in Herentals. “Mijn dochter was vier jaar ouder dan Julie”, zegt De Strijcker aan Het Laatste Nieuws. “Ze werd gevonden door haar eigen kinderen, toen amper 5 en 7 jaar oud, in een plas bloed. Het doet nog elke dag pijn en ik slaap slecht maar ik hou me sterk voor de kleinkinderen.” De vader van Eleanore speelde op zijn doedelzak en onder begeleiding van een akoestische gitaar een lied voor Julie. Met eenvoudige noten ontroerde hij de aanwezigen.

“Ik ben er van aangedaan dat er zo veel volk is”, zei de Schotense organisator Gianni Peeters. “Niet alleen is dit een grote steun voor de familie, maar het is ook een signaal dat we niet tevreden zijn met het falend rechtssysteem.” Peeters kroop op de trappen van de brug en vroeg een minuut stilte. Nadat hij iedereen had aangemaand om het licht van de smartphone aan te steken, volgde ook nog een lang en luid applaus voor Julie.

Bieke Ilegems

Tussen de mensenzee ook Bieke Ilegems en Erik Goossens. Hun dochter zit bij de broer van Julie in de klas. “Wij willen hier zijn om de familie te steunen”, zeiden ze. Katrien Adriaenssens was met haar twee zonen Hicham en Driss aanwezig: “Ik woon vlakbij en passeer hier tweemaal per dag. Het is verschrikkelijk dat een jong meisje op deze plaats niet meer op klaarlichte dag kan fietsen. Echt te zot voor woorden. Met Dutroux hebben ze grote fouten gemaakt en nu doen ze het weer. Er moet íéts gebeuren. Waar blijven de camera’s? Wat heb je aan privacy als de dood om de hoek loert?”

Ook Demmi Janssen (23) uit Deurne fietst vaak op deze plaats. “Ik heb veel gemeenschappelijke vrienden met Julie. Dit had niet mogen gebeuren. Ik vind het wel fantastisch dat er zo veel volk is om de familie te steunen. En ik ben hier ook omdat ik het beleid met de vinger wijs.”

Mars in Brugge en Kortrijk

Zondag staat er in Antwerpen ook nog een stille mars gepland, met allicht nog een pak meer deelnemers. Die actie heeft immers een breder opzet, met name een protestactie tegen (seksueel) geweld en voor een strengere aanpak ervan.

De moord brengt ook buiten Antwerpen heel wat teweeg. Zowel in Brugge als in Kortrijk worden vrijdag acties op poten gezet door aangeslagen mensen die hun medeleven willen betuigen.

LEES OOK. Waarom het grote publiek woedend reageert op moord Julie Van Espen en haar ouders “geen wrok koesteren”

© Jan Van der Perre

In Brugge is het de bedoeling om vrijdagavond om 18.30 uur samen te komen in ARTificial, de zaak van Stijn Labeur (28), organisator van de mars, in de Langestraat 53. “Om 19.30 uur vertrekken we richting de Markt. Op de Markt houden we dan een minuut stilte. Het is vooral de bedoeling om ‘awareness’ te creëren. Ik wil niemand met vinger wijzen, dat brengt Julie niet terug en dat wil ik duidelijk maken”, vertelt Stijn zelf. Hij kende het slachtoffer niet persoonlijk maar is vooral geraakt door de gebeurtenissen.

© BELGA

In Kortrijk wordt vrijdag een vrouwenketting georganiseerd. “Wij willen vrij zijn. Vrij fietsen. Vrij feesten. En daarom geven we vrijdagavond een signaal”, klinkt het op het Facebook-evenement. De organisatoren roepen op om vrijdag met alle Kortrijkse vrouwen te verzamelen aan het oud gerechtsgebouw. Daar zullen ze een mensenketting vormen.

LEES OOK. Minister Geens annuleert Midzomerfeest “uit respect voor familie Julie Van Espen”

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen