Bij Groen is het vertrouwen in 26 mei groot.
Volledig scherm
Bij Groen is het vertrouwen in 26 mei groot. © BELGA

Voorbeschouwing. Eindigt groene golf in regeringsdeelname of op golfbreker?

Na een jarenlange oppositiekuur op federaal, Vlaams en Brussels niveau lijkt Groen te staan popelen voor een nieuwe regeringsdeelname. De partij kan terugblikken op geslaagde lokale verkiezingen en voelt zich ook gesterkt door de aandacht voor het klimaatthema. Maar het zou voor de Vlaamse groenen niet de eerste keer zijn dat succes in de peilingen zich niet vertaalt naar succes in het stemhokje. De vraag is dus: zet de ‘groene golf’ zich door op 26 mei en maken ze kans op een nieuwe regeringsdeelname, of botsen de groenen op een golfbreker?

113 reacties

  • Jef Heffens

    5 jaar geleden
    Dat ze zoveel als mogelijk de allochtoon willen vertegenwoordigen is hun goed recht en een edel doel maar dat ze daarbij rekening houden met bepaalde gevoeligheden van de IS-sympathisanten is een kwalijke zaak.
  • Andté Herbots

    5 jaar geleden
    Liever op een golfbreker dan zijn we er van af.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Bij groen heb je ideologisch een gekleurd spectrum, Leo Marien. Er zijn milieubewuste mensen onder alle politieke strekkingen. Dat is juist een probleem bij groen. Dat maakt het moeilijk om een coherente economische en maatschappelijke visie te presenteren. Maar over de milieuproblemen is men het eens. Als je tunnelvisie wil vinden dat moet je bij ideologisch sterk geprofileerde partijen zoeken. En een éénzijdig sterk vernauwd ideologische visie vind je nu vooral bij de N-VA en de OVLD.
  • Marc Van den Daele

    5 jaar geleden
    De laatste deelname leverde ons een zinloze PET taks op die we vandaag nog steeds betalen. Dus liever geen Groen aub.
  • Erwin Lauwens

    5 jaar geleden
    Taks-shift naar de bedrijven en rijken, CO2-taks, en andere voorstellen van groen gaan ons maar één zaak opbrengen: bedrijven die massaal vertrekken en rijken die met al hun geld over de grens gaan wonen. Op termijn zal het iedereen raken: massale ontslagen, bedrijfssluitingen en verlaging van de inkomsten. Wie hun sprookjes gelooft zal er zelf de dupe van zijn. Als ze aan de macht komen zullen er op een jaar tijd zeker 100K werklozen bijkomen.