Direct naar artikelinhoud
Vlaams Belang

Filip Dewinter (Vlaams Belang) wil stap opzij zetten in Antwerpen

Filip Dewinter.Beeld Tim Dirven

Filip Dewinter geeft volgend jaar het fractieleiderschap voor Vlaams Belang in de Antwerpse gemeenteraad door aan zijn kompaan Sam Van Rooy. Dat schrijft Doorbraak.be en wordt bevestigd door Filip Dewinter aan VTM Nieuws.

Dewinter (56) is al meer dan twintig jaar lijsttrekker van de partij en zetelt al sinds 1995 onafgebroken in de Antwerpse gemeenteraad. Dat laatste wil Dewinter dus zeker blijven doen, maar hij zal niet meer verkozen worden als lijsttrekker. “De kans is groot dat ik in 2024 geen lijsttrekker meer zal zijn, maar vijf jaar is een eeuwigheid in de politiek.”

Zijn opvolger Sam Van Rooy, burgerlijk ingenieur van opleiding en voormalig medewerker van de Nederlandse anti-islampoliticus Geert Wilders, is pas bij de verkiezingen in oktober 2018 voor het eerst verkozen als gemeenteraadslid, maar wordt al langer naar voren geschoven als opvolger van Dewinter. Deze legislatuur krijgt Van Rooy (geboren in 1985) de fakkel echt in handen:  naast zijn toekomstig fractieleiderschap wordt hij mogelijk verkozen bij de nakende Vlaamse verkiezingen.

Filip Dewinter en Sam Van Rooy (rechts) bij een 'bezettingsactie’ van een asielcentrum in Deurne.Beeld Jan Aelberts

De Antwerpse gemeenteraadsfractie met naast Dewinter ook nog oud-VB-voorzitter Gerolf Annemans in de rangen, is altijd erg belangrijk geweest voor de extreemrechtse partij. 

Kamerlid Dewinter wil benadrukken dat zijn stap opzij zeker geen einde is van zijn politieke carrière. Zo zal hij zeker actief blijven in de Vlaamse en Antwerpse politiek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd de ingeweken Bruggeling de voornaamste uitdager van toenmalig burgemeester Patrick Janssens (sp.a). In 2012 moest hij de duimen leggen voor Bart De Wever (N-VA).

Filip Dewinter (Vlaams Belang) wil stap opzij zetten in Antwerpen
Beeld Photo News