Direct naar artikelinhoud
Moord Julie Van Espen

Geen ‘slachtoffergevoelige’ zaken tussen resterende dossiers in Antwerpse strafkamer

Geen ‘slachtoffergevoelige’ zaken tussen resterende dossiers in Antwerpse strafkamer
Beeld Wouter Maeckelberghe

De Antwerpse procureur-generaal controleert met spoed honderd aanslepende rechtszaken, zo meldt Het Laatste Nieuws. Het hof van beroep stelde die dossiers, ook dat tegen Steve Bakelmans, op 3 juli 2018 voor onbepaalde tijd uit. De strafkamer die de dossiers zou behandelen, werd toen gesloten wegens personeelsgebrek.

De procureur-generaal wil met de extra doorlichting uitsluiten dat er nog een gevaarlijke verkrachter vrij rondloopt omdat zijn proces in beroep maar aansleept.

Van de 77 zaken die uitgesteld werden door de tijdelijke sluiting van strafkamer C2 op het Antwerpse hof van beroep, werden er 58 vastgesteld op drie inleidende zittingen in mei en juni. De overige negentien dossiers zullen in september worden vastgesteld. “We hebben die voor de zekerheid nog eens nagekeken, maar er zitten daar geen ‘slachtoffergevoelige’ zaken tussen, dus bijvoorbeeld geen zedenzaken of gewapende overvallen”, zegt Luc De Mot, woordvoerder van het Antwerpse parket-generaal. 

Eerste voorzitter Rob Hobin, die baas is over de 62 rechters bij het hof van beroep, blijft de sluiting van rechtbankkamer C2 verdedigen. Zijn voorganger nam die beslissing. “In de tweede helft van 2018 gingen zes magistraten met pensioen, onder wie vier strafrechters. Er waren dus simpelweg niet genoeg bevoegde magistraten om alle strafkamers te bemannen.”

Gemiddeld wordt een verdachte in Antwerpen binnen de tien maanden berecht door het hof van beroep. Door de sluiting van strafkamer C2 zat Steve Bakelmans al twee jaar te wachten op zijn proces.