Direct naar artikelinhoud
Toerisme

Met een kabelbaan naar de top van de Kilimanjaro: als het aan Tanzania ligt kan het binnenkort al

De berg Kilimanjaro in Tanzania.Beeld Foto Reuters

Jaarlijks beklimmen tienduizenden toeristen de Kilimanjaro. Als het aan het ministerie van Toerisme in Tanzania ligt, gaat dat in de nabije toekomst met behulp van een kabelbaan. Lokale dragers en gidsen vrezen voor hun job.

Een kabelbaan moet meer bezoekers in staat stellen te genieten van het uitzicht. Althans, de kabelbaan kan naar een plateau gaan op 4.000 meter hoogte (de top ligt op 5.895 meter hoogte), zei hoofdopzichter Betty Looibok van het Kilimanjaro National Park tegen de krant The EastAfrican. “De kabelbaan is voor lichamelijk beperkte mensen, voor kinderen en oude toeristen die de ‘sensatie’ van de Kilimanjaro willen beleven zonder noodzakelijkerwijs de top te hoeven halen.”

Echte klimmers zullen toch wel de dagenlange voettocht helemaal omhoog blijven ondernemen, waardoor er per saldo juist meer bezoekers en dus meer inkomsten komen, is de redenering. Tanzania laat nu een haalbaarheidsstudie en een milieu-effectbeoordeling uitvoeren voor de kabelbaan, waarbij ook rekening wordt gehouden met het verschijnsel van hoogteziekte.

Gidsen en dragers voorzien niettemin een daling van hun inkomsten. Zij vrezen dat toeristen die naar de top gaan toch een deel van de route zullen afleggen met de kabelbaan, en dus minder tijd zullen doorbrengen op de berg. Edson Mpemba, van een organisatie van dragers: “De kabelbaan zal het leven en toekomst van de meerderheid van lokale mensen ruïneren, die voor hun kostwinning afhankelijk zijn van de berg.”

De witte top van de Kilimanjaro spreekt al eeuwen tot de verbeelding van buitenstaanders. In zijn korte verhaal The Snows of Kilimanjaro uit 1936 noemde Ernest Hemingway de gletsjers op Afrika’s hoogste berg “uitgestrekt als de wereld” en “ongelooflijk wit in de zon”.