Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Wat in de tuin gebeurt, is boeiender dan wat tijdens ‘Dierendokters 24/7' op het scherm passeert

De dierendokters van de Gentse universiteit leggen een paard op de operatietafel.Beeld Eén

In DM Zapt zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag schrijft Pieter Dumon over het haperende format van Dierendokters 24/7.

Er zijn maar een paar televisiewetten. Een daarvan luidt dat je als televisiemaker maar beter zo ver mogelijk uit de buurt blijft van boten, beesten en baby’s. Alle drie hebben die namelijk nogal de neiging om zich geen zier aan te trekken van zendschema’s allerhande. Alleen vallen die laatste twee categorieën doorgaans wel in de smaak bij de gemiddelde televisiekijker. En dus duiken ze toch af en toe op het televisiescherm op.

Beestjes kijken kun je dezer dagen bijvoorbeeld bij Dierendokters 24/7, het Eén-programma dat inzoomt op de gebeurtenissen aan de faculteit diergeneeskunde van de Gentse universiteit. “Topdokters maar dan met dierenartsen in de hoofdrol”, klonk het bij de zender tijdens de voorstelling van de voorjaarsprogrammatie. De makers zelf hielden het in het persbericht bij de weinig originele belofte van een unieke blik achter de schermen. Een inkijk die volgens hen een bijzondere mix van humoristische, spannende en emotionele verhalen zou opleveren.

Het niet-professionele leven

Nu hou ik wel van beestjes kijken. Net daarom hebben we er thuis een paar lopen. Maar een paar kippen, een handvol schapen en een hond leveren slechts een beperkt aantal verhaallijnen op. Op zoek naar uitbreiding van dat oeuvre zat ik de voorbije weken trouw voor het scherm wanneer de dierendokters erop verschenen. Om dan te merken dat wat er op datzelfde moment in de tuin met de kippen, schapen en hond gebeurde meestal een stuk boeiender was. 

Hoe dat komt? Omdat de makers van Dierendokters 24/7 er niet in slagen een duidelijke focus te kiezen. Is het een programma over dierenartsen? Of gaan we beestjes kijken? Wie de dierenarts-variant van Topdokters wil maken, moet – net als het origineel – ook inzoomen op het leven dat die dokters naast het ziekenhuis leiden. Die aandacht voor het niet-professionele leven van de protagonisten is net wat van Topdokters zo’n topformat maakt. Maar bij Dierendokters 24/7 komt de camera de campus niet buiten.

Dan wordt het dus beestjes kijken. Maar ook wat dat betreft blijf je bij Dierendokters 24/7 op je honger zitten. Uiteraard passeren er op de faculteit diergeneeskunde beesten in alle vormen en maten. Maar de makers lijken een blinde vlek te hebben voor de mooie verhalen die ze nochtans in hun perstekst beloven. Wanneer zoals in aflevering twee een studente passeert die thuis meer dan zestig geitenbokken opvangt, die zonder haar tussenkomst op de slachtbank zouden belanden, dan ruk je als televisieploeg toch met gierende banden uit om dat op beeld vast te leggen? Ook nu weer blijft de camera braafjes binnen de muren van de faculteit. Het resultaat is een programma dat mossel noch vis is. Twee diersoorten die sowieso zelden spannend beeldmateriaal opleveren. 

Dierendokters 24/7, donderdag om 20.40 uur op Eén.