150 academici nemen het op voor Belgische IS-kinderen

Vrouwen en kinderen komen toe in het Koerdische kamp Al Hol © BELGAIMAGE

150 academici dringen er bij de Belgische overheid op aan om de Belgische kinderen in Koerdische kampen terug te halen. Dat doen ze met een open brief in De Morgen. Sinds de val van IS in Baghouz, het laatste bolwerk van de terreurgroep, in het er erg gevaarlijk geworden.

evg, red

De toestand in de Koerdische kampen was begin deze maand erg instabiel. Na de val van Baghouz waarbij IS definitief werd verslagen, zijn duizenden extra vluchtelingen ingestroomd en velen van hen zijn radicaal. Dat heeft grote spanningen in de kampen veroorzaakt.

Een poging van Gerrit Loots, professor psychologie aan de VUB, om de Belgische kinderen in de kampen te bezoeken, te verplegen en eventueel zelfs te repatriëren viel begin mei in het water. Loots waarschuwde toen in De Standaard dat enkele kinderen heel zwak zijn. Het exact aantal Belgische kinderen in de drie Koerdische kampen is onduidelijk.

De Belgische regering heeft er zich toe geëngageerd om te proberen de kinderen weg te halen uit de kampen. Maar voorlopig komt er geen schot in de zaak.

150 academici dringen er nu bij de overheid om de kinderen terug te halen. ‘Als het repatriëren van de moeders uitgesloten is, dan moeten we er resoluut voor kiezen om die kinderen in leven te houden door hen te repatriëren. Er zijn geen argumenten om die kinderen niet terug te brengen’, zegt Marijke Van Buggenhout, criminologe aan de VUB en een van de initiatiefnemers aan De Morgen.

Andere landen als Zweden, Frankrijk en Kosovo brachten al kinderen over.