Reynders (MR) wil dat België stopt met wapens uit te voeren naar Jemen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil dat België stopt met wapens te leveren die gebruikt worden in het conflict in Jemen. Deze week bleek uit onderzoek van VRT NWS dat wapens van de Luikse fabrikant FN Herstal daar worden ingezet in het conflict. 

De wapens die België verkoopt aan Saudi-Arabië zijn al lang onderwerp van een morele discussie. "Het gaat altijd om een spanning tussen de tewerkstelling die FN Herstal biedt - 15.000 jobs - en de bescherming van mensenrechten", zegt minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR) in "De ochtend". "Dat tweede is wel belangrijker", zegt hij. 

Deze week kwam VRT NWS met bewijzen dat Belgische wapens worden ingezet in het conflict in Jemen, wat al lang werd vermoed. Beelden van officiële kanalen op de sociale media toonden dat delen van de pantserwagens van de Saudische Nationale Garde in Wallonië zijn geproduceerd. Opvallend, want de Waalse regering, eigenaar van FN Herstal, heeft altijd beweerd dat er geen Belgische wapens buiten Saudi-Arabië werden ingezet. 

We moeten alle leveringen opschorten

Didier Reynders, vicepremier (MR)

Vicepremier Reynders is nu duidelijk: "We moeten alle leveringen opschorten", zegt hij. "Er is nu een echt bewijs van het gebruik van Belgische wapens in het conflict." 

Het liefst had Reynders een uitvoerverbod op Europees niveau gehad, maar daar zijn de andere Europese landen die wapens produceren niet voor te vinden. "Tot nu toe zei het Waalse Gewest altijd dat er zo'n Europees embargo nodig was. Maar mijn standpunt is, en ik zal dat ook zeggen aan de Waalse minister-president (Willy Borsus van MR, red.), dat we naar een opschorting moeten gaan van alle leveringen." 

Lees verder onder de afbeelding.

Verdergaan met centrumrechts

Bij de verkiezingen op 26 mei is Reynders lijsttrekker voor het federaal parlement vanuit Brussel. Tegelijk is hij een van de laatste twee kandidaten om secretaris-generaal te worden van de Raad van Europa. Of hij actief blijft in de nationale politiek, of de overstap kan maken naar Europa, is dus onduidelijk. 

Wel heeft Reynders een duidelijke voorkeur voor de regeringen die na de verkiezingen gevormd moeten worden. Het liefst gaat hij verder met centrumrechts, maar dan "met een tweede Franstalige partij". Wie dat moet worden, daarover blijft Reynders vaag. Zelfs een groene premier is bespreekbaar, zolang die maar een liberaal economisch programma uitvoert. "En waarom geen groene minister-president in Brussel?", klinkt het. 

Voor de N-VA is de vicepremier dan weer opvallend bitter: "Het feit dat we geen begroting hebben is de verantwoordelijkheid van de N-VA", zegt hij. Opnieuw besturen met de N-VA is enkel mogelijk als er opnieuw "geen institutionele hervormingen komen", benadrukt Reynders. Het confederalisme zoals de N-VA dat wil (waarbij Vlaanderen en Wallonië meer zelfstandigheid krijgen) is dan ook onbespreekbaar. 

Bekijk hier het volledige interview met Didier Reynders in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen