Vervangbus NMBS slalomt tussen gesloten slagbomen: “Levensgevaarlijk. Onaanvaardbaar”

Een bus vol passagiers heeft donderdagnamiddag een rood licht en gesloten slagbomen aan een spoorwegovergang in Belsele (Sint-Niklaas) genegeerd. Dat is te zien op beelden van een passagier van de bus zelf. Zowel de NMBS als Infrabel tillen erg zwaar aan het incident, des te meer omdat het om een vervangbus gaat die door de NMBS zelf werd ingelegd. De chauffeur in kwestie werd ontslagen, zo meldt VTM Nieuws.

Michaël Temmerman

BEKIJK OOK. Goederentrein met gevaarlijke stoffen ontspoord in Belsele

Donderdagochtend rond 9 uur ontspoorde de achterste wagon van een goederentrein in Belsele. Omdat er heel veel schade was op het spoortraject, werd al snel beslist om het treinverkeer tussen Lokeren en Sint-Niklaas stil te leggen en de spoorwegovergang in Belsele te sluiten. De NMBS legde voor de rest van de dag vervangbussen in om de getroffen reizigers alsnog op hun bestemming te brengen.

Gepast reageren

Het was een van die vervangbussen die in de namiddag, op een moment dat de overweg al uren dicht was, besloot om toch tussen de gesloten slagbomen te laveren om zo zijn weg voort te zetten. Het incident werd gefilmd door een van de passagiers. “Dit is onaanvaardbaar”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van spoorwegbeheerder Infrabel, die de beelden ook al onder ogen kreeg. “Of die slagboom pas vijf minuten of al twee dagen dicht was, en of er op dat moment nu wel of niet treinen reden, maakt niets uit. Rood is rood, en dan mag je niet passeren. Dat weet het kleinste kind. Laat staan iemand die een rijbewijs heeft en dus zijn rijexamen al heeft afgelegd.”

NMBS is een intern onderzoek gestart naar het voorval. “Voor onze vervangbussen doen wij een beroep op externe maatschappijen”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. “We zoeken nu uit om welke firma het gaat en bekijken welke acties we gaan ondernemen. Maar dat we hier gepast op zullen reageren, staat buiten kijf. Dit is levensgevaarlijk. Onaanvaardbaar.”

Chauffeur ontslagen

Een rood licht negeren, aan een spoorwegovergang of niet, is sowieso een zware verkeersovertreding die een boete kan opleveren die varieert tussen enkele honderden en enkele duizenden euro’s. Daarnaast moet de overtreder mogelijk ook nog voor de rechter verschijnen.

De chauffeur in kwestie werd ook al ontslagen door zijn werkgever, zo meldt VTM Nieuws.

bekijk ook

Automobilist blijft op spoor staan terwijl er een trein in aantocht is

Bestuurder onoplettend bij onbewaakte spooroverweg: trein passeert rakelings langs auto

Levensgevaarlijk: fietser steekt spooroverweg over terwijl trein aankomt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen