Gerecht is van plan om DNA van Steve Bakelmans te matchen aan andere misdaden

Het gerecht is van plan om het DNA van Steve Bakelmans te onderzoeken, om na te gaan of hij niet betrokken is bij cold cases. Het Antwerpse parket-generaal is er na een doorlichting intussen van overtuigd dat er geen “slachtoffergevoelige” zaken op de lange baan zijn geschoven.

cds

Politie en parket zullen het DNA van Steve Bakelmans in een latere fase van het onderzoek naar de moord op Julie Van Espen checken, om na te gaan of hij niet verantwoordelijk is voor andere verkrachtingen en/of moorden. Veroordeelde delinquenten zijn sinds enige tijd namelijk verplicht DNA af te staan. Dankzij die nieuwe regel zijn er al verschillende cold cases opgelost.

LEES OOK. Vader van vermoorde Eleanore brengt eerbetoon aan Julie: “Toen ik voor haar foto stond, voelde ik weer die pijn” (+)

Bakelmans werd in 2004 en 2017 veroordeeld voor een verkrachting. In 2017 kreeg hij vier jaar cel, maar hij ging in beroep en zat nog geen dag van die straf uit. Daarom was hij vorige week op vrije voeten zodat hij de moord op Julie Van Espen kon plegen.

Geen “slachtoffergevoelige” zaken op lange baan

Dat leidde tot breedgedragen kritiek op het Antwerpse gerecht, maar dat verdedigde zich door te wijzen naar het personeelsgebrek bij justitie. Om die reden werd strafkamer C2 van het Antwerpse hof van beroep, dat het beroep van Bakelmans moest behandelen, in juli 2018 gesloten.

LEES OOK. De dubbele verkrachter die niet aangehouden kon worden: waar liep het fout? Een reconstructie (+)

Het parket-generaal onderzocht de afgelopen dagen wel de 77 zaken die op de lange baan werden geschoven om te vermijden dat een nieuw soortgelijk drama zich zou kunnen afspelen, maar komt nu tot de conclusie dat daar geen andere “slachtoffergevoelige” zaken bij zijn. 58 van die 77 zaken worden nu nog voor de zomer ingeleid, de andere 19 vanaf september.

LEES OOK. Experts pleiten voor aanpassing procedure na moord op Julie: “Dit krijg je niet uitgelegd. Ik zou daar onwel van zijn” (+)

bekijk ook

Meer dan 1.500 mensen houden stille wake voor Julie

Zoektocht Julie Van Espen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen