11 mensen besmet met legionella in regio Evergem

© fvv

11 mensen zijn besmet geraakt met de legionellabacterie. Dat meldt VTM Nieuws en is bevestigd aan onze redactie. Negen personen zijn in het Sint-Lucas-ziekenhuis opgenomen, drie van hen liggen op de dienst intensieve zorg. Alle slachtoffers komen uit de regio rond Evergem.

jvh, evg

‘Zorg en Gezondheid doet een onderzoek naar de bron van de besmetting, maar heeft daar nog geen resultaten over’, klinkt het in een persmededeling. ‘Alle 11 patiënten hebben binnen eenzelfde korte periode, tussen 29 april en 6 mei, de eerste ziekteklachten gekregen.’

‘Aangezien alle zieken tot nu toe in dezelfde relatief korte periode klachten zijn beginnen te krijgen, vermoeden we dat de bron van de legionellabesmetting intussen onder controle is, maar de situatie wordt van nabij gevolgd’, zegt Joris Moonens, van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

‘Aangezien het tot 19 dagen kan duren eer legionella zich ontwikkelt, kan het wel zijn dat er nog patiënten bijkomen die in contact zijn geweest met die bron.’

(Drink)water

De legionellabacterie kan zich verspreiden in (drink)watersystemen. Besmetting vindt plaats via inademing van zeer kleine druppeltjes water waarin de bacterie zich bevindt. Bij het douchen kan dat bijvoorbeeld gebeuren.

De symptomen van de ziekte lijken op de griep en het kan leiden tot een longontsteking. De meeste mensen gaan niet ziek worden van de bacterie maar vooral bejaarden en verzwakte mensen lopen een risico. Antibiotica kunnen de ziekte bestrijden.