Koningin Mathilde bezoekt Gentse duurzame woonmodule en spreekt studenten toe

Koningin Mathilde heeft vrijdag in Gent de Mobble bezocht, een duurzame woonmodule die door een team van studenten is ontworpen. Het prototype van de innovatieve woning neemt later dit jaar deel aan de wereldwijde wedstrijd Solar Decathlon in Hongarije. “Ik wil u van harte feliciteren voor uw engagement en visie”, zei de koningin na het bezoek.

evdg

Het bezoek kadert in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) van de Verenigde Naties. “De koningin hecht veel belang aan de rol en de inzet van de jongeren en van de academische wereld in de uitvoering van de Agenda 2030”, aldus de Universiteit Gent. Mathilde spreekt vrijdag studenten en academici toe in Gent.

© ISOPIX

Modulaire woning

Ze brengt vrijdag ook een bezoek aan de Mobble, die wordt voorgesteld na een bouwperiode van enkele maanden. Een basisstructuur die eenvoudig aan andere Mobbles gekoppeld kan worden. Met vijf elementen wordt zo een volledige woning opgetrokken die snel kan worden uitgebreid of ingeperkt. Dat modulaire concept is nuttig wanneer kinderen bijvoorbeeld het huis uit zijn, ouders komen inwonen of partners uit elkaar gaan.

Elk basiselement bestaat uit een vloer, dak en zes kolommen en is opgebouwd uit duurzame en gerecycleerde materialen zoals hout en minerale wol. In de woning wordt een hoogtechnologische sturing voor ventilatie voorzien die ook verwarming, koeling, sanitair warm water en elektriciteit optimaliseert.

De Mobble wordt eind juni ontmanteld en naar Hongarije verhuisd, waar een internationale jury de Belgische inzending zal beoordelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen