Direct naar artikelinhoud
PolitiekGrijze Wolven

Zuhal Demir: ‘Eén wolf eruit zetten en tegelijk het nest financieren. Dat is wat CD&V vandaag doet’

Zuhal Demir (N-VA).Beeld Photo News

Volgens Kamerlid en Limburgs N-VA-lijsttrekker Zuhal Demir is het hypocriet dat CD&V de Grijze Wolven, de extreemrechtse en ultranationalistische Turkse beweging, ‘geld toestopt’. ‘In Genk alleen kregen ze vorig jaar 80.000 euro beloning voor de stemmen die ze binnenbrengen.’ Demir klaagt aan dat CD&V gisteren kandidaat-Kamerlid Yasin Gül wel uit de partij zette, maar ‘tegelijk het nest financiert’.

CD&V zette Gül gisteren uit de partij omdat hij in een filmpje zijn sympathie voor de Grijze Wolven liet blijken. De man van Turkse afkomst staat op de vijfde plaats op de Vlaamse lijst in Limburg, hem daarvan schrappen is niet meer mogelijk. Gül was tot voor kort schepen voor Groen in Heusden-Zolder. Beke haalde hem binnen als stemmenkanon bij de Turkse gemeenschap.

Twitter bericht wordt geladen...

Maar Zuhal Demir vindt de schrapping van Gül onvoldoende, zegt ze op Facebook. “CD&V heeft één grijze wolf de deur gewezen. Eentje. Niet omdat de christendemocraten tegen deze extreemrechtse organisatie is (sic). Wel omdat hij betrapt werd. Wist CD&V dit? Zonder enige twijfel.” Volgens Demir is er bij de organisatie van de Grijze Wolven “veel begrip voor de beslissing van Beke. ‘Gül is betrapt, volgende Gül’. Dat is het systeem.”

Demir gaat er niet van uit dat Gül definitief uit de partij is gezet. CD&V “zal er een verkiezingsbonus voor krijgen. Nu volgt er een campagne om de man ‘die zal blijven strijden tot de Turkse vlag over de hele wereld wappert’ massaal te steunen. De wolf-in-wouterwol zal Beke veel stemmen opleveren. Daar mag u zeker van zijn. En na verkiezing is er tijd zat voor de grote verzoening.”

"Stop met ze Limburgs belastinggeld toe te stoppen”

De Limburgse N-VA-lijsttrekker voor de Kamer heeft “een simpel voorstel” voor als CD&V het ernstig zou menen leden van de Grijze Wolven te weren. “Stop met ze Limburgs belastinggeld toe te stoppen. Maar dat weigert CD&V. Eén wolf eruit zetten en tegelijk het nest financieren. Dat is wat CD&V vandaag doet. In Genk alleen kregen ze vorig jaar 80.000 euro beloning voor de stemmen die ze binnenbrengen. Even veel als het anti-Europese Milli Gorus, die bedankt met de oprichting van een moslimschool.”

Met de 80.000 euro verwijst Demir naar de subsidie die de Stad Genk vorig jaar aan de organisatie gaf. “Wij subsidiëren 635 verenigingen in onze stad, van sport over sociocultureel tot jeugd. We doen dat vanuit een goedgekeurd reglement”, zei CD&V-burgemeester Wim Dries daar in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen nog over. “We subsidiëren alle verenigingen die voldoen aan dat reglement. En ja, daar zijn conservatieve verenigingen bij, daar zijn nationalistische verenigingen bij. Maar zo ken ik er nog.”

“Tot CD&V stopt met dit soort bewegingen te financieren en er hun lijsten mee te vullen, geloof ik niks van hun valse verontwaardiging”, besluit Demir.