Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump-advocaat Giuliani in Oekraïne op jacht naar bewijzen tegen Democraten

Rudy Giuliani met Donald Trump.Beeld AFP

Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van president Trump, is druk bezig in Oekraïne te spitten naar bewijzen die de Democraten in een kwaad daglicht stellen. 

Tegenover The New York Times vertelde Giuliani dat hij binnenkort naar Kiev reist om te proberen de regering over te halen door te gaan met een onderzoek naar Hunter Biden, de zoon van voormalig vice-president Joe Biden. Die geldt als de gevaarlijkste tegenstander van Trump bij de presidentsverkiezingen van 2020.

Giuliani wil de Oekraïners ook aanmoedigen een onderzoek in te stellen naar de vraag of Oekraïense functionarissen hebben meegewerkt aan een campagne om Hillary Clinton een handje te helpen door Trumps campagneleider Paul Manafort zwart te maken. Manafort moest aftreden nadat was uitgelekt dat hij had verzwegen dat hij miljoenen had verdiend als pr-adviseur van de verdreven pro-Russische president Janoekovitsj. 

Het bezoek van Giuliani maakt deel uit van een campagne waarvoor het Witte Huis heeft gekozen nadat speciaal aanklager Robert Mueller had geconcludeerd dat Trump en zijn team tijdens de verkiezingscampagne van 2016 niet met Rusland hebben samengespannen. Onder het motto ‘onderzoek de onderzoekers’ wil Trump de rollen nu omdraaien. In een tweet noemde Trump het onderzoek van Mueller onlangs ‘één grote verspilling van tijd, energie en geld’. “Het is nu eindelijk tijd de rollen om te draaien en sommige zeer zieke en gevaarlijke figuren ter verantwoording te roepen voor de zeer ernstige misdaden die zij hebben begaan, misschien zelfs spionage en verraad.”

Minister van Justitie William Barr, een vertrouweling van Trump, liet onlangs weten dat hij onderzoekt of de regering-Obama het campagneteam van Trump heeft ‘bespioneerd’. Daarmee doelde hij op het afluisteren van Trump-medewerker Carter Page, die er door de FBI van werd verdacht dat hij dubieuze contacten onderhield met de Russen. In Republikeinse kringen wordt al opgewonden gesproken van ‘spygate’. 

Met zijn onderzoek in Oekraïne wil Giuliani aantonen dat niet Trump met een buitenlandse macht heeft samengewerkt, maar juist de Democraten: met Oekraïne. Volgens hem zaten de Democraten achter de beschuldigingen tegen Manafort, die later werd veroordeeld wegens zijn pogingen de miljoenen die hij met zijn werk voor ex-president Janoekovitsj verdiende voor de Amerikaanse fiscus te verbergen. De zaak tegen Manafort kwam echter aan het rollen toen de Oekraïense justitie in de geheime boekhouding van de partij van Janoekovitsj betalingen tegenkwam aan de Amerikaan.

Giuliani wil de komende Oekraïense president Volodymyr Zelenski tijdens zijn bezoek overhalen Joeri Loetsenko te laten aanblijven als procureur-generaal. Loetsenko is onlangs een onderzoek begonnen naar de mogelijke inmenging van Oekraïners in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar er gaan geruchten dat Zelenski hem aan de kant wil zetten als hij in juni Petro Porosjenko opvolgt als president. 

Giuliani verdedigde zijn pogingen Zelenski over te halen Loetsenko door te laten gaan met het onderzoek. “We mengen ons niet in een verkiezing, we mengen ons in een onderzoek en we hebben het volste recht dat te doen”, zei hij tegenover The New York Times. “Er is niets illegaals aan... Ik ga hun redenen geven waarom ze het onderzoek niet moeten stoppen omdat die informatie heel erg gunstig kan zijn voor mijn cliënt en voor mijn eigen regering.”

Loetsenko, die eerder dit jaar naar de VS reisde en daar een vier uur lang onderhoud had met Giuliani, heropende onlangs ook een onderzoek naar het ontslag van zijn voorganger als procureur-generaal. Die werd op aandringen van vicepresident Biden ontslagen omdat hij dwarslag bij onderzoeken naar corrupte aanklagers. Maar volgens de Republikeinen moest hij weg omdat er een onderzoek liep tegen een energiebedrijf waarbij de zoon van Biden werkte als adviseur. Loetsenko concludeerde later dat Hunter Biden en het bedrijf niets te verwijten viel, maar dit jaar heropende hij het onderzoek.

Volgens sommigen probeerde hij daarmee in een goed blaadje te komen bij de regering-Trump. Onlangs bracht hij de nog door president Obama benoemde Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Marie Yovanovitch, ten val. Hij beschuldigde haar ervan dat zij hem eens een lijst had gegeven van corrupte personen die hij met rust moest laten. Maar later gaf hij toe dat Yovanovitch hem die lijst nooit had gegeven. Trump had de ambassadeur inmiddels teruggeroepen uit Kiev.