VTM NIEUWS
Volledig scherm
© VTM NIEUWS

Euthanasie bij dementie: “Ze herinneren me beter mooi dan als een levenloos lichaam”

Christel Herwege is 52 en lijdt aan jongdementie. Ze wil haar leven kunnen beëindigen als de dementie het heeft overgenomen. Maar nu kan dat niet want voor euthanasie moet je wilsbekwaam zijn, bij volle bewustzijn. Arts Wim Distelmans wil euthanasie mogelijk maken voor mensen met dementie, meer dan 31.000 mensen hebben zijn petitie al ondertekend.

14 reacties

  • Mia Vercruysse

    5 jaar geleden
    Teken de petitie zoveel mogelijk aub. Want zelfs bij wilsbekwame mensen wordt de wens niet overal gerespecteerd. Er is veel tegenwerking en getekende papieren zijn geen garantie. Respect naar patiënt en familie is soms ver te zoeken.
  • leen hanssens

    5 jaar geleden
    Ik heb mijn moeder zien wegkwijnen. Leven als een plant. Op 58jarige leeftijd overleden.
  • Pieter Verhulst

    5 jaar geleden
    Inderdaad. Ik zou zelfs pleiten voor euthanasie bij zowel psychisch als fysiek lijden. De drempel mag natuurlijk ook niet te laag komen liggen, maar na een advies of 3 moet dat toch ook kunnen vind ik. CDV is tegen, maar Beke zal 12 procent nog te veel kiezers vinden waarschijnlijk. Waardig sterven is een vervolg op waardig ouder worden. En oud is voor iedereen verschillend.
  • Roland De Bruyne

    5 jaar geleden
    En wat als je je registreert om geen onnodige behandelingen te willen ?
  • Tom Deputter

    5 jaar geleden
    De vraag die zich dan stelt is: wanneer is de patiënt in kwestie dan dement genoeg om over te gaan tot euthanasie? Dat is geen proces van de ene dag op de andere, maar een langzame aftakeling. Wat als de patiënt in kwestie het niet meer kan vragen en ook niet zichtbaar lijdt? Wat als de kinderen van de patiënt niet op de dezelfde lijn zitten? Volgens mij zijn er te veel valkuilen om dit ooit mogelijk te maken.