Direct naar artikelinhoud
Moord Julie Van Espen

Moordenaar Julie Van Espen was wel vluchtgevaarlijk: hij keerde drie keer niet terug naar cel

Moordenaar Julie Van Espen was wel vluchtgevaarlijk: hij keerde drie keer niet terug naar cel
Beeld rv - belga

Uit het strafdossier van Steve Bakelmans blijkt dat die, na zijn eerste veroordeling voor verkrachting in 2004, drie keer niet is teruggekeerd naar de gevangenis. Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen vandaag. Bakelmans bekende eerder dat hij Julie Van Espen (23) om het leven heeft gebracht.

De rechter in een ­verkrachtingszaak van 2017 oordeelde dat Steve Bakelmans niet meteen naar de cel moest, omdat hij “niet vluchtgevaarlijk” was. Maar jaren eerder was hij al drie keer gaan ­lopen uit de gevangenis, klinkt het nu. Dat gebeurde na een eerste veroordeling voor verkrachting van een 58-jarige vrouw in 2004. Bakelmans had toen 4,5 jaar cel gekregen. 

Tot wel zeven maanden

In 2004 kreeg hij een uitgaans­vergunning voor een dag, maar hij dook pas een week later weer op. In 2006 bleef hij zeven maanden weg. In 2008 was hij twee maanden spoorloos.

Volgens Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen kreeg Bakelmans de uitgaansvergunningen met het oog op zijn terugkeer in de maatschappij en is hij destijds wel gesanctioneerd. “We hebben geen gunstig advies gegeven voor een voorwaardelijke invrijheidstelling en hij heeft zijn straf tot het einde uitgezeten.”

Niet alle informatie die één of andere politie- of justitiedienst over een bepaalde persoon heeft, is ook effectief en integraal beschikbaar in het dossier voor de rechtbank
De rechtbank van eerste aanleg van Antwerpen

Onbekend

De rechtbank van eerste aanleg van Antwerpen wijst er in een reactie op dat een strafrechter bij de beoordeling over een onmiddellijke aanhouding en het onttrekkingsgevaar, alleen rekening houdt met de elementen die voorhanden zijn in het strafdossier of die tijdens een zitting worden aangebracht. 

“Bij zijn beoordeling zal een strafrechter steeds een afweging maken tussen de verschillende gegevens waarover hij beschikt (zoals feitelijke gegevens strafdossier, informatie over de beklaagde, verslaggeving gerechtspsychiater, verslaggeving justitieassistent, ...). Informatie die niet in het strafdossier voorkomt of vermeld wordt op zitting zijn onbekend voor een rechter en kunnen dan ook geen rol spelen in zijn beoordeling. Niet alle informatie die één of andere politie- of justitiedienst over een bepaalde persoon heeft, is ook effectief en integraal beschikbaar in het dossier voor de rechtbank”, luidt het.