© AFP

Primoz Roglic blaast tegenstand weg in proloog Giro, De Plus eerste Belg

De vraag voor de start van de proloog in deze Giro, een klimtijdtrit van acht kilometer, was simpel: wie klopt man in vorm Primoz Roglic? Antwoord: niemand. De Sloveen reed de concurrentie op grote afstand en pakte overtuigend de eerste roze trui. Simon Yates zette de tweede tijd neer, 19 seconden trager dan Roglic. Vincenzo Nibali vervolledigde het podium, Laurens De Plus werd de eerste Belg op een achtste plaats.

Raf Hermans

Tom Dumoulin rolde om 16u50 als eerste van het startpodium in Bologna en trok de Giro op gang. De Nederlander van Team Sunweb geldt als één van de topfavorieten en wilde dan ook een goede uitslag rijden. Zijn tijd van 13’22 werd al snel geëvenaard door Lopez, de als negende gestarte Nibali pitste daar vijf seconden vanaf. Dumoulin zou uiteindelijk vijfde eindigen. Ondertussen was ook Victor Campenaers binnen, maar de kersverse houder van het werelduurrecord kon niet verrassen en klokte af op 13’47”.

© AFP

Maar het was dus vooral uitkijken naar de prestatie van Primoz Roglic. En de kopman van Jumbo-Visma stelde niet teleur. Integendeel. Met 12’54” deed hij maar liefst 23 seconden beter dan Nibali, die zijn plaats in de hot seat mocht afstaan. Meteen was duidelijk: deze tijd zou wel eens kunnen blijven staan. En tot eenieders verbazing zorgde de knaltijd van Roglic er meteen voor dat we afscheid moesten nemen van Hiroki Nishimura. De Japanner van Nippo - Vini Fantini eindigde maar liefst 54 seconden buiten tijd.

Campenaerts zag zijn gedroomde top tien intussen vervliegen. Laurens De Plus tekende dan maar voor de beste Belgische prestatie in deze proloog, ook al moest hij zijn fiets nog aanpassen van de UCI, tot onvrede van De Plus. Hij klokte na acht kilometer af op 13’29, een dikke halve minuut trager dan zijn ploegmaat en kopman Roglic. De Plus steekt in goede vorm, zoveel is duidelijk.

© AFP

Na alle Belgen was het wachten op de laatste grote naam, Simon Yates. Het speerpunt van Mitchelton-SCOTT had als enige van de favorieten voor een laat startuur gekozen en ging als derdelaatste van start.

Even leek het nog spannend te worden, maar ook de Brit beet uiteindelijk zijn tanden stuk op de sterke tijd van Roglic. Yates moest 19 seconden toegeven. Roglic start zo morgen in de roze trui en werpt zich nog wat meer op als topfavoriet.

Uitslag:

1. Primož Roglic (Team Jumbo - Visma) 12’54”

2. Simon Yates (Mitchelton-SCOTT) +19”

3. Vincenzo Nibali (Bahrain - Merida) +23”

4.. Miguel Ángel López (Astana Pro Team) +28”

5.. Tom Dumoulin (Team Sunweb) +28”

6. Rafal Majka (BORA - hansgrohe) +33”

7. Tao Geoghegan Hart (Team INEOS) +35”

8. Laurens De Plus (Team Jumbo - Visma)

9. Bauke Mollema (Trek - Segafredo) +39”

10. Damiano Caruso (Bahrain - Merida) +40”

...

13. Bob Jungels (Deceuninck - Quick-Step) +46”

14. Richard Carapaz (Movistar Team) +47”

...

20. Victor Campenaerts (Lotto - Soudal) +53”

...

26. Esteban Chaves (Mitchelton - SCOTT) +1’00”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer