Direct naar artikelinhoud
Brexit

Brexitpartij Nigel Farage groter dan Conservatieven en Labour samen in nieuwe peiling EU-verkiezingen

Nigel Farage maakt een grote kans de winnaar te worden van de Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.Beeld REUTERS

De Britse Conservatieve partij van premier Theresa May zou bij de Europese verkiezingen van eind mei slechts de vierde partij worden. Grote winnaar zou de nieuwe Brexitpartij van euroscepticus Nigel Farage zijn, zo blijkt uit een nieuwe peiling voor de zondagskrant The Observer, die daarmee een trend bevestigt. 

De pas opgerichte Brexit Party zou met 34 procent meteen groter zijn dan de Conservatieve partij en Labour samen. Labour zou de tweede grootste partij worden met 21 procent, de Conservatieven zouden terugvallen tot amper 11 procent. Zij moeten in de peiling nipt de pro-Europese Liberal Democrats laten voorgaan, die op 12 procent eindigen.

De Britten trekken op donderdag 23 mei naar de stembus om 73 Europarlementsleden te kiezen. Vorige week werd definitief beslist dat het land nog altijd aan de Europese verkiezingen zal deelnemen omdat de brexit niet meer op tijd geregeld kan worden, als er überhaupt tegen dan al een akkoord gevonden zou zijn.

Farages vorige partij, UKIP, die toen ook campagne voerde voor de brexit, behaalde in 2014 het grootste aantal van de 73 Britse zetels. De partij kreeg met 26,6 procent 24 zetels, vier meer dan Labour (24,4 procent) en vijf meer dan de Conservatieven (23,1 procent). UKIP haalt in de peiling nu amper 4 procent, nadat Farage en verschillende andere leden er eind vorig jaar uitstapten.

Nationale verkiezingen

Ook bij de vraag op wie de kiezers zouden stemmen mochten er op dit moment Britse parlementsverkiezingen zouden zijn, krijgen de Conservatieven en Labour klappen. De Brexitpartij zou meteen de derde partij worden met 21 procent. 

Labour zou de grootste partij zijn, maar wel maar met 28 procent, twee jaar geleden was dat nog 40 procent. De Conservatieven zakken nog feller en zouden van meer dan 42 naar 22 procent terugvallen. De LibDems zouden stijgen van 7,4 procent naar 11 procent.