zondag 12 mei 2019 - Muziek & cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Marie-Josee in haar mini-museum achter het huis, waar de geschiedenis zich openstelt . “Dit was het eerste kostuum van onze dansmariekes.” Johnny Geurts

Marie-Josee is al vijftig jaar de ‘mama’ van de dansmariekes

Bilzen

De dansgroep Broeveskender is al een halve eeuw een begrip in de show- en danswereld. Trainster Marie-Josee Robben (66) was er al van het eerste uur bij. “Voor mij zijn de Broeveskender een levenswerk geworden. Van kostuums naaien tot kleren wassen, maar vooral met veel memorabele momenten.”

De dansmariekes van Bilzen ontstonden in 1969 uit een carnavalsgroepje. “We zijn eigenlijk in 1965 gestart, samen met het carnaval in Bilzen. In 1969 zagen we een dansmarieke aan het werk en toen zijn we in de wereld van de dansmariekes gerold”, vertelt Marie-Josee Robben (66). “Ik was 16 jaar en mijn zus Valerie was 8. Onze ouders hebben toen samen met de buren, de Broeveskender opgericht. Vanaf het eerste uur ben ik begonnen met lessen in te lassen, samen met mijn zusje Valerie.”

Zo zagen de Broeveskender er in de beginjaren uit, met pruik en driekantige steekhoed. Broeveskender

“In de beginperiode was het wat aanmodderen, maar al snel zetten we enorme stappen vooruit. Al kan ik nog altijd niet begrijpen hoe we in de kledij van toen zo’n soepele dansen konden uitvoeren. Elk danseresje droeg toen een onderrok en een kort bovenrokje. Verder droegen ze een wit T-shirt, om niet te veel bloot te geven, en daar een jasje overeen. Bijna dertig jaar lang droegen de danseresjes ook nog altijd een witte pruik met een elastiek strak onder de kin. Neem daar nog de driekantige steekhoed en witte botjes bij, zoals een echte markiezin, en je begrijpt dat het blauw-witte kostuum aanvoelde als een echt harnas”, lacht Marie-Josee.

Ik heb speciaal vier jaar naailes gevolgd om jaarlijks zo’n 120 kostuums in elkaar te naaien voor onze 65 dansers Marie-Josee ROBBEN Trainster dansmariekes

Tv-shows

“Onze eerste dansen waren vooral polka’s, geïnspireerd op diverse invloeden. Die typische hurkdans werd ontleend aan de Russische Huzarendans, de frivole high-kick waarbij de benen hoog de lucht in worden gezwierd, werd uiteraard afgekeken van de Franse cancandanseressen. Maar wat we deden, was perfect. En dus zaten we ook regelmatig in verschillende televisieshows zoals ‘Wedden Dat’, bij Rudi Carell en natuurlijk in VTM’s ‘Belgium’s Got Talent’”, mijmert de spilfiguur van de populaire dansgroep.

In 1996 gooien de Broeveskender de witte pruiken af. “We gaan mee met onze tijd. We wilden ook af van dat opgedirkte carnavaleske imago. Tegenwoordig is alles moderner en gaat alles ook een versnelling hoger met nog meer acrobatiek en afgetrainde synchrone danspartijen in onze showdansen. Al blijven we met ons gardedansen onze afkomst wel trouw.”

Vier jaar naailes

Stilzitten zit er voor Marie-Josee nog niet in. “Elke dag sta ik op en ga ik slapen met de Broeveskender. Er zijn drie trainingsavonden per week, gevolgd door de optredens en de vele wedstrijden. Ik heb speciaal vier jaar naailes gevolgd om jaarlijks zo’n 120 kostuums in elkaar te naaien voor onze 65 dansers. Een krachttoer waar mijn zus en ik maandenlang mee zoet zijn. Iedereen in het team doet alles trouwens vol overgave en op vrijwillige basis.”

Zondag 12 mei wordt het 50-jarig jubileum van de Broeveskender gevierd met een verrassingsflash-mob op de markt van Bilzen om 16 uur. “Aansluitend is er een overzichtstentoonstelling in zaal Concordia met een overzicht van de danskleedjes door de jaren heen, aangevuld met heel veel foto- en filmfragmenten. Op 18 mei volgt dan onze gala-avond in CC De Mozaïek in Kortessem”, glundert de bezielde ‘mama’ van de Bilzerse dansmariekes.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws