© Belga, RR

Advocaat van familie Van Espen: “Er zijn grote vergissingen gebeurd in dit dossier”

Dat Steve Bakelmans na zijn eerste veroordeling voor verkrachting drie keer verdwenen is uit de gevangenis, was niet geweten door de rechter van de tweede verkrachtingszaak. De rechter was dus niet op de hoogte dat Bakelmans wél vluchtgevaarlijk was, waardoor die vrij rondliep op de dag van de moord op Julie Van Espen.

Dirk Coosemans

“Er zijn grote vergissingen gebeurd in dit dossier”, zegt John Maes, de advocaat van de familie van Julie Van Espen. “We gaan geen steen werpen. Maar je kan wel stellen dat het dossier van het Gevangeniswezen, waaruit blijkt dat Bakelmans wél vluchtgevaarlijk was, een nieuw licht werpt op de zaak. Indien de rechter over die informatie had beschikt, was Bakelmans misschien toch ter zitting aangehouden. Of dan had de raadkamer hem misschien in voorhechtenis gelaten, zodat hij niet als een vrij man voor de rechter kon verschijnen.”

Onze krant onthulde zaterdag dat Bakelmans na zijn eerste veroordeling tot vier jaar cel voor verkrachting in 2004, drie keer weggebleven is na een uitgaansvergunning. Hij keerde drie keer niet terug naar zijn cel. Eén keer bleef hij zeven maanden weg, één keer twee maanden en één keer een week.

“Dat detentiedossier zullen we nu bij de moordzaak laten voegen”, zegt advocaat John Maes. “Eigenlijk zou dat bij dergelijke zaken automatisch moeten gebeuren. Een rechter die moet oordelen over de ‘vluchtgevaarlijkheid’ van een veroordeelde, kan dat toch pas doen als hij over alle feiten beschikt? Dat was hier duidelijk niet het geval.”

De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen had in een persbericht inderdaad gesteld dat de rechter alleen over het vonnis beschikte en niets wist over hoe de detentie verlopen was. “Niet alle informatie is effectief en integraal beschikbaar”, klonk het. “Tja. Die informatiedoorstroming is er blijkbaar niet geweest en dat is iets dat snel moet veranderen”, aldus Maes.

Toegang tot databank

Minister Geens – die eerder het detentieverleden van Bakelmans uit de doeken deed, maar daarbij niet sprak over de problemen tijdens de uitvoering van zijn gevangenisstraf tussen 2004 tot 2008 – wou gisteren niet reageren. Zijn woordvoerster verwees naar “de gerechtelijke diensten”.

Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen, gaf wel toelichting. “Het parket is op de hoogte gesteld van de strafonderbrekingen in 2004, 2006 en 2007, per brief. En op het einde van de straf is ook de hele opsluitingsfiche van de gedetineerde naar het parket toegestuurd. De magistratuur heeft bovendien toegang tot de databank van het Gevangeniswezen en kan bijkomende stukken opvragen.”

Het parket in Antwerpen laat daarop weten dat het “heel duidelijk de onmiddellijke aanhouding gevraagd heeft”. Maar zoals geweten is de rechter daar uiteindelijk toch niet op ingegaan.

© Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER