Videospeler inladen...

Advocaat Van Steenbrugge kritisch voor justitie: "We springen niet kwaliteitsvol om met zaken van seksueel misbruik"

Volgens advocaat Walter Van Steenbrugge is er binnen het justitieapparaat te weinig specialisatie rond seksueel misbruik. "We springen niet kwaliteitsvol genoeg om met dat soort van heel zware delicten." Ook de beslissingen rond voorhechtenis en onmiddellijke aanhouding moeten ernstiger verlopen, vindt Van Steenbrugge. "Het is tijd, want er zijn nu te veel drama's gebeurd."

De moord op Julie Van Espen heeft aangetoond dat de aanpak door het gerecht van seksuele delicten in ons land nog heel wat gaten vertoont. "Seksueel misbruik is een zeer gespecialiseerde materie. Dat kent zeer veel schakeringen. Maar we zetten veel te weinig in om dat als een specialisatie te beschouwen. Dat wordt niet genoeg au sérieux genomen", zegt Van Steenbrugge.

De advocaat kijkt onder meer naar de rechterlijke macht. "Het is een loterij. In de ene kamer kom je bij rechters die zeer goed voorbereid zijn en die kennis hebben over dat soort delicten. En in een andere kamer krijg je een totaal andere benadering. Dat zou niet mogen. Daar moeten we kritisch zijn en besluiten dat we niet kwaliteitsvol bezig zijn."

Ook de debatten rond voorhechtenis en onmiddellijke aanhouding verlopen in de rechtbank niet ernstig genoeg, vindt Van Steenbrugge. Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen, was op vrije voeten omdat de rechter geen onmiddellijke aanhouding had uitgesproken wegens geen vluchtgevaar. Eerder was hij al voorwaardelijk vrijgelaten uit zijn voorlopige hechtenis.

"De discussie in de rechtbank daarover duurt gemiddeld vijf minuten. De procureur stelt zich recht en vraagt de onmiddellijke aanhouding, meestal niet gemotiveerd. Daarna volgt een discussie van zo'n vijf minuutjes en daarna beslist de rechtbank. Dat is niet ernstig. We moeten dat vraagstuk dringend herbekijken. Het is tijd, want er zijn te veel drama's gebeurd."

Koninklijk commissaris voor strijd tegen seksueel geweld

Professor seksueel strafrecht Liesbet Stevens pleit ervoor dat de volgende regering een "koninklijke commissaris voor de strijd tegen seksueel geweld" zou aanstellen. "Met als uitdrukkelijke opdracht om alle verschillende betrokken experts met elkaar in contact te brengen, om afspraken te maken over hoe we het gaan doen en welke middelen daarvoor nodig zijn."

"Op die manier kan dan begonnen worden aan de uitvoering van alles wat tot nu toe ergens in een schuif zit. Dat zal betekenen een stuk strafrecht en strafuitvoering veranderen, zorgcentra voor seksueel geweld creëren in heel België en inzetten op preventie. Alleen op die manier zullen we de inhaalbeweging kunnen in gang zetten."

Bekijk het gesprek in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen