Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Bart De Wever die aan een kind van elf moet uitleggen hoeveel hij per maand verdient, is leerrijker dan kneuterige debatjes

Meyrem Almaci, Gwendolyn Rutten en Bart De Wever tijdens een van de spelletjes in de kiesshow.Beeld VRT

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag schrijft Fernand Van Damme over De Grote Karrewiet Verkiezingsshow.

Als u echt niet kunt beslissen welk bolletje u eind deze maand moet inkleuren, kan ik u misschien het volgende adviseren: stem op iemand bij wie je je kinderen zou onderbrengen als de oorlog uitbreekt.

Eigenlijk is dat niet mijn advies, het is dat van presentator en mediatrainer Jo De Poorter, die het in onze interviewreeks ‘De vragen van Proust’ zei.

Ontbreekt het u aan verbeeldingskracht om te bedenken welke partijvoorzitter het best met uw kleine spruiten zou opschieten? Geen nood, bekijk De Grote Karrewiet Verkiezingsshow op VRT NU, misschien wel de beste televisie die u deze kiescampagne zult zien.

De zes partijvoorzitters (Peter Mertens was er niet bij) worden een uur ondergedompeld in de leefwereld van zestig kinderen, inclusief het maken van slijm en het dansen van de Skibidi, een populair dansje à la ‘Gangnam Style’. En ja, dat wilt u écht gezien hebben. Daarnaast stellen de Ketnetters alle vragen die ze nog nooit aan politici konden voorleggen.

In een gebloemde gocart fietst de fine fleur van de Belgische particratie de studio in. De kinderen nemen geen blad voor de mond. “Volgens mij discussiëren politici veel en eten ze ook veel”, zegt ene Ernest, die sprekend lijkt op de jongen van de Tiense suiker. Het schattige mannetje weet het nog niet, maar zijn inzicht in de politiek zit er nu al boenk op.

De jonge Darin heeft een vraag voor John Crombez: “Waarom maken jullie zoveel ruzie?” De sp.a-aanvoerder antwoordt dat dat vooral voor de camera’s is en dat het er achter de schermen hartelijker aan toegaat. Het is onduidelijk of Darin dat antwoord kan smaken.

De leukste vraag van de show komt opnieuw van Ernest. Aan Tom Van Grieken: “Had je vroeger succes bij de meisjes, of misschien wel bij de jongens? (hihi)” De Vlaams Belang-voorzitter laat zich niet uit het lood slaan. “Dat sloeg dik tegen. Ik was nogal een seut. Pas toen ik van het middelbaar af was, heb ik wat meer van het leven genoten.”

Ik onthoud dat Van Grieken vroeger een seut was en nu niet meer. Juicy. Wat ik ook onthoud, is dat ik van onvoorspelbare programma’s als deze hou, eerder dan van de vastgeroeste formats waarmee we de komende twee weken weer gebombardeerd worden. Serieus, Bart De Wever die aan een kind van elf moet uitleggen hoeveel hij per maand verdient, is leerrijker dan kneuterige debatjes over migratie die we op voorhand kunnen uitschrijven.

En o ja, los van mijn politieke voorkeur zou ik mijn kleine Timmy op basis van deze show toevertrouwen aan Gwendolyn Rutten, die zich zonder twijfel het best een houding kon geven bij de Ketnet-ketjes.

Gwendolyn Rutten met de kleine Frits.Beeld VRT