Direct naar artikelinhoud
Kinderhandel

Baas Unicef al na een week in de problemen door schandaal kinderhandel

Bernard Sintobin, de nieuwe CEO van Unicef België.Beeld rv

Bernard Sintobin, de nieuwe CEO van Unicef België, moet een week na zijn aanstelling alweer een stap opzijzetten. Hij komt voor in een onderzoek van het federaal parket naar het verhandelen van kinderen uit Guatemala. Ze zouden weggerukt zijn bij hun ouders en vervolgens als weeskinderen aangeboden in ons land door een Belgische vzw. De betalingen gingen naar de schoonzus van de toenmalige dictator in Guatemala.

en

De 67-jarige Sintobin is vorige week aangesteld als CEO van Unicef België, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Hij ging dat combineren met zijn huidige functie als zakelijk leider van Wereldmediahuis, de uitgever van mondiaal magazine MO. Intussen is de man echter in opspraak gekomen voor het verhandelen van kinderen uit de derde wereld en moet hij weer een stap opzijzetten. Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar een vzw waarin Sintobin jarenlang een prominente rol speelde. Dat bevestigt het federaal parket. 

De vzw Hacer Puente organiseerde eind jaren 80, begin jaren 90 adopties van weeskinderen uit Guatemala. Het Eén-programma Bargoens bracht onlangs de getuigenis van twee vrouwen die vermoeden dat ze als kind zijn weggenomen bij hun ouders en via deze vzw naar België zijn gebracht. Een van hen, Coline Fanon, kwam op eenjarige leeftijd naar België en vond nu, bijna dertig jaar later, haar ouders terug in Guatemala. 

Ook in 2014 al stond Guatemala op zijn kop toen een Vlaamse vrouw, Dolores Maria Preat, ontdekte dat haar moeder haar niet uit armoede had afgestaan, maar dat ze was ontvoerd. Ook zij kwam via Hacer Puente naar ons land. De Guatemalteekse die haar destijds had ontvoerd, is daar enkele jaren geleden voor veroordeeld. 

“Er zijn honderden zoals hen”, zegt programmamaker Eric Goens. “Hun papieren werden vervalst, met een valse geboortedatum, geboorteplaats en verzonnen ouders. Ik beschuldig Sintobin niet, maar hij was wel penningmeester van de organisatie en moet dus een perfect zicht hebben gehad op de geldstromen.”

Illegaal gescheiden

Het vermoeden is dat er adoptiekinderen illegaal van hun biologische ouders in Guatemala zijn gescheiden. Vervolgens zijn ze ter adoptie afgestaan aan koppels in westerse landen, niet enkel in België. Een adoptie kostte al gauw 5.000 euro. Sintobin weerlegt dat er sprake zou zijn van zwendel met kinderen.

“Ik sta honderd procent recht in mijn schoenen”, zegt Bernard Sintobin. “We deden dat enkel uit idealisme.”

De betrokkenheid van Sintobin bij Hacer Puente ging verder dan zijn rol als penningmeester. Hij heeft de vzw mee opgericht en bevestigt dat hij als Nederlandstalige verantwoordelijk was voor de Vlaamse adoptiedossiers. Een van de tussenpersonen die de dossiers in Guatemala destijds in orde bracht, was Ofelia de Gamas, de schoonzus van Óscar Mejía, de toenmalige dictator van het Latijns-Amerikaanse land.

“Wij stuurden het geld en het dossier naar Guatemala en zij zorgde dat de dossiers op het juiste adres terechtkwamen, op de rechtbank of een administratief orgaan”, zegt Sintobin. “Is dat een probleem? Het is toch niet omdat iemand dictator is dat de rest van zijn familie corrupt is?”

De voorzitter van Unicef België heeft Sintobin gevraagd zich tijdelijk terug te trekken als algemeen directeur. “In afwachting van nieuwe gegevens over de beschuldigingen”, klinkt het in een mededeling. “De voorzitter wijst erop dat hij persoonlijk overtuigd is dat Bernard Sintobin te goeder trouw is en niet bij frauduleuze adopties betrokken is.”