Milano was eerder de vrouw achter #metoo.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Actrice Alyssa Milano (#metoo) lanceert seksstaking tegen omstreden anti-abortuswet in Georgia

Hollywoodactrice Alyssa Milano heeft op Twitter met de hashtag #SexStrike (seks-staking, red.) vrouwen opgeroepen om geen seks te hebben met mannen "totdat we onze lichaamsautonomie terug hebben". De oproep komt er omdat de Amerikaanse staat Georgia een strengere wet wil invoeren waarmee abortus wordt verboden na de zesde week van de zwangerschap.

Milano, misschien kent u de actrice uit de tv-(heksen)serie "Charmed", maar misschien doet de MeToo-beweging nog meer een belletje rinkelen. Het was Milano die in 2017 de hashtag #metoo lanceerde op Twitter, om de zwijgcultuur rond ongewenste intimiteiten te doorbreken. Dit weekend lanceerde de actrice #SexStrike. "Onze voortplantingsrechten worden gewist", klinkt het. 

De hashtag werd al snel trending in de Verenigde Staten, maar er kwam ook kritiek van voorstanders van de abortuswet én van mensen die vinden dat dergelijke actie veronderstelt "dat vrouwen louter seks hebben om mannen te plezieren".

Die kritiek deert Milano niet, want haar tweet had volgens haar het gewenste effect. "Mensen praten tenminste over deze oorlog tegen vrouwen", laat ze aan het nieuwsagenschap AP weten.    

Hollywood kwam eerder al in opstand

De nieuwe wet, de zogenoemde "hartslagwet", zou van kracht worden op 1 januari. Waarom "hartslagwet"? Na ongeveer zes weken is de hartslag van een ongeboren kind doorgaans meetbaar. Tegenstanders van de wet stellen dat de meeste vrouwen in de eerste zes weken zelfs niet doorhebben dat ze zwanger zijn. 

In maart riepen vijftig Hollywoodsterren, onder wie Amy Schumer, Sean Penn, Ben Stiller, Alec Baldwin en Christina Applegate, tot protest op in een open brief. Daarin dreigden ze niet langer meer te werken in Georgia als de wet effectief in voege gaat. Als acteurs en producenten zich zouden terugtrekken uit de Amerikaanse staat zou dat een klap betekenen voor de economie.  Het gaat om ruim 90.000 jobs in de entertainmentindustrie.

De nieuwe wet werd vorige week alvast ondertekend door gouverneur Brian Kemp. Hij gaf dus groen licht. Verwacht wordt dat de wet in Georgia nog voor de rechtbank zal aangevochten worden. Dat gebeurde in het verleden ook in andere staten.

Meest gelezen