Besmetting met legionella breidt verder uit: één persoon in levensgevaar, Watergroep neemt extra stalen

© BELGAIMAGE

In de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem zijn het voorbije weekend opnieuw patiënten opgenomen in het ziekenhuis met een legionellabesmetting. Dat meldt het agentschap Zorg en Gezondheid. Er zijn 16 bevestigde patiënten, van wie er één in kritieke toestand verkeert. De bron van de besmetting is mogelijk nog niet verdwenen. De Watergroep neemt daarom extra stalen.

Vrijdagavond stond de teller op twaalf patiënten, maar in het weekend zijn er nog 3 mensen uit Evergem en omliggende gemeenten opgenomen in het ziekenhuis met een legionellabesmetting. Maandag werd nog een patiënt aangemeld, zegt woordvoerder Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. “Het totale aantal bevestigde patiënten staat daarmee op 16. De nieuwe patiënten kregen tussen 7 en 10 mei de eerste ziekteklachten. Dat kan erop wijzen dat de bron van de besmetting nog niet verdwenen is.”

De andere patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De patiënten worden bevraagd om te achterhalen op welke gemeenschappelijke plaatsen ze geweest zijn. Ook worden er stalen van de koeltorens in de Kanaalzone genomen. “Zorg en Gezondheid heeft intussen waterstalen laten nemen of onderzocht in de koeltorens van 17 bedrijven in de kanaalzone. Van nog 2 andere bedrijven zijn gegevens over hun installaties opgevraagd. Over de mogelijke bron van de besmettingen is echter nog niets bekend”, zegt het agentschap.

Extra stalen

Na de legionellabesmetting neemt De Watergroep veiligheidshalve extra stalen in haar installaties en distributienet. De resultaten worden begin volgende week verwacht, meldt de watermaatschappij.

“De legionellabacterie kan enkel gevaarlijk zijn bij het inademen van verneveld water. De bacterie groeit vooral in stilstaand water bij een temperatuur tussen 30 en 50°C. Daarom wordt aangeraden warmwatertoestellen op minimum 60°C af te stellen”, zegt De Watergroep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen