Direct naar artikelinhoud
Politiek

Almaci scherp in debat met De Wever: ‘Hij verkoopt quatsch en hij weet het’

Groen-voorzitster Meyrem Almaci (l.) en N-VA-voorzitter Bart De Wever (r.)Beeld Belga

‘Ik ben de lastercampagne stilaan beu. Bart De Wever verkoopt quatsch en hij weet dat.’ Twee weken voor de verkiezingen lijkt het water tussen N-VA en Groen dieper dan ooit, zo is gebleken tijdens een debat tussen partijvoorzitters Bart De Wever en Meyrem Almaci in Kies 19 op Radio 1.

Dat er een tandje moet bijgestoken worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen, daarover zijn beide voorzitters het eens. Maar over hoe dat moet gebeuren, konden de meningen niet meer verschillen. Zoals bekend wil N-VA de kerncentrales in ons land langer openhouden, terwijl Groen die zo snel mogelijk dicht wil. Ook over openbaar vervoer en wegeninfrastructuur zijn beiden het grondig oneens.

“Het planbureau heeft berekend dat wij met onze plannen de uitstoot met 44 procent verminderen”, aldus Bart De Wever tijdens het debat. “Onder andere met innovatie. In de Antwerpse haven kan ik hiervan tal van voorbeelden geven: stoomnetwerken, een pijplijn, CO2 opvangen. Dat is de toekomst.”

Groen-voorzitster Almaci spreekt dat tegen. “Wouter De Geest (van VOKA, red.) heeft afgelopen weekend gezegd dat het groene programma wat innovatie betreft het meest progressieve is. Onze plannen zijn allebei haalbaar, maar het verschil is dat de N-VA een cadeau van ettelijke miljoenen geeft aan Engie Electrabel. Bij ons gaan vele kleine producenten er mee op vooruit, en worden hier dus jobs gecreëerd. Wij kiezen voor het recept voor de toekomst, u voor het recept van het verleden.”

Econihilisme

“Dat cadeau is quatsch”, reageerde De Wever, maar het was tijdens het debat vooral Almaci die haar pijlen op de N-VA-voorzitter afvuurde. Ze sprak van een “lastercampagne van N-VA met Groen in de hoofdrol” en beschuldigde de N-VA van “econihilisme”. “Ik ben het beu dat Bart De Wever zich blijft bedienen van een lastercampagne die een partijvoorzitter onwaardig is”, klonk het.

Of een regering met N-VA en Groen dan onmogelijk is, staat evenwel niet vast. “Met deze N-VA kan dat niet”, vindt Almaci, maar De Wever sluit niets uit. “Ik heb in Vlaanderen geen enkel veto gesteld”, zegt hij. “Al stel ik vast dat PVDA wel erger is dan Groen, maar niet véél erger.”

Polspoel & Desmet

Polspoel & Desmet fileren PVDA, N-VA en Open Vld in een nieuwe podcast. Beluister alle afleveringen hier.