Komt Kasteelmoord voor assisen? Raadkamer beslist dinsdag over doorverwijzing

© Marc Herremans - Corelio

De Brugse raadkamer buigt zich dinsdagochtend over de verwijzing van het dossier van de kasteelmoord. Het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge vraagt om vijf verdachten naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor de moord op Stijn Saelens. De verdediging stuurt aan op een proces voor het hof van assisen.

Op 31 januari 2012 verdween Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. Het levenloze lichaam van de kasteelheer werd twee weken na zijn verdwijning teruggevonden in een bos in Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht als mogelijke opdrachtgever in beeld. Bij het beramen van de feiten zou de dokter uit Ruiselede zijn vriend Pierre Serry als tussenpersoon ingeschakeld hebben.

De ondertussen overleden Eindhovenaar Antonius van Bommel werd eind januari 2013 ontmaskerd als uitvoerder van de kasteelmoord. Zijn neef Roy Larmit uit Tilburg zou hem die bewuste dag naar het kasteel gevoerd hebben. Bij het ronselen van de huurmoordenaar zou ook de Zeeuw Evert de Clercq een rol gespeeld hebben.

Uitgelekte telefoongesprekken

André Gyselbrecht houdt nog steeds vol dat het enkel de bedoeling was om Stijn Saelens een lesje te leren. Enkele maanden eerder had de dokter al klacht ingediend voor incest door zijn schoonzoon. In september bekende Pierre Serry na jaren stilzwijgen toch dat het de bedoeling was om Saelens uit de weg te ruimen.

In het Canvas-programma Terzake werden donderdagavondgetapte telefoongesprekken uit de zaak van de kasteelmoord uitgezonden. De opnames moesten de indruk wekken dat het Brugse gerecht zich liet beïnvloeden door de familie van het slachtoffer.

Volgens het Gentse parket-generaal is daar geen sprake van. Ondertussen heeft Peter Gyselbrecht toegegeven dat hij de gesprekken doorspeelde aan de VRT. De zoon van dokter Gyselbrecht voelt zich machteloos omdat hij nog steeds als een verdachte wordt beschouwd.

Assisen of correctionele

Het parket zal dinsdag aan de raadkamer vragen om André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht, Pierre Serry, Evert de Clercq en Roy Larmit naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor moord. De advocaten van de verdachten sturen aan op een assisenproces. De zitting start dinsdag rond 10.30 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen