Direct naar artikelinhoud
Kinderhandel

Unicef ontslaat Sintobin definitief: ‘Nodig gezien aard van beschuldigingen’

Bernard Sintobin.Beeld rv

Het ontslag van de kersverse interim-directeur van Unicef België, Bernard Sintobin, was nodig gezien de aard van de beschuldigingen tegen hem. Dat heeft de voorzitter van Unicef België, Eddy Boutmans, gezegd op een persconferentie. Sintobin komt voor in een onderzoek van het federaal parket naar het verhandelen van kinderen uit Guatemala.

Het federaal parket voert een onderzoek naar mogelijke fraude door de Belgische vzw Hacer Puente, die in Guatemala in de jaren 80 adopties naar ons land organiseerde. Afgelopen weekend kwam de kersverse interim-directeur van Unicef België, Bernard Sintobin, in opspraak in het onderzoek. Hij was penningmeester van de bewuste vzw.

Als gevolg van de “zware beschuldigingen” besliste voorzitter Boutmans afgelopen weekend om Sintobin op non-actief te zetten. “Ik heb ook meteen de procedure in gang gestoken om zijn ontslag door de raad van bestuur te bevestigen”, aldus de voorzitter.

Volgens Boutmans was die drastische maatregel nodig omdat de beschuldigingen betrekking hebben op kinderen, ook al zijn de feiten niet bewezen. “Uiteindelijk hebben wij beslist dat wij ons niet kunnen permitteren dat onze directeur in verband wordt gebracht - terecht of niet - met feiten van die aard.” Unicef is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Sintobin zelf is van plan klacht in te dienen wegens ‘laster en eerroof’ tegen onbekenden.

Bargoens

Sintobin volgde dinsdag 7 mei Olivier Marquet op als interim-directeur van Unicef België. Op Twitter legde televisiemaker Eric Goens vrijdag de link tussen Sintobin en de Belgische adoptievereniging Hacer Puente. “Bernard Sintobin (...) is jarenlang penningmeester geweest van Hacer Puente, (dat) in Guatemala tientallen kinderen heeft verhandeld”, schreef hij. Goens maakte eerder dit jaar een reportage over twee vrouwen die via dat kanaal geadopteerd werden.

De advocaat van Sintobin ontkent de “valse beschuldigingen en insinuaties die zijn inzet voor een betere toekomst voor Guatemalteekse kinderen bekladden”, en de “tergende verdachtmakingen die sommigen kwaadwillig hebben verspreid”. Maandag dient Hofströssler in naam van Sintobin een klacht in tegen onbekenden wegens “laster en eerroof”.

“Bernard Sintobin en zijn echtgenote adopteerden tussen 1983 en 1985 drie kinderen die in Guatemala werden geboren. Met geduld en inzet kon het echtpaar Sintobin de adoptiekinderen in België verwelkomen”, zegt Hofströssler. “Zijn ervaring heeft Bernard Sintobin tussen 1985 en 1990 via de vzw Hacer Puente met veel kandidaat-adoptieouders in België gedeeld. Vanzelfsprekend zonder daarvoor enige vergoeding te vragen of te krijgen.”

Lees meer over de omstreden adopties
Beeld ANP

Volgens Sintobins advocaat bracht Hacer Puente Belgische ouders die een kind wilden adopteren in Guatemala in contact met rechtbanken, bestuurslichamen, advocaten en ouders die hun kind wensten te laten adopteren. “De adoptieprocedure verliep volledig in Guatemala. Eens het kind in Guatemala door de Belgische ouders was geadopteerd, reisde het naar België”, klinkt het.

“Bernard Sintobin is met zijn adoptie-vrijwilligerswerk via de vzw gestopt in 1990. Nooit heeft Bernard Sintobin voor dat werk enige vergoeding ontvangen”, benadrukt Hofströssler nog. “Bernard Sintobin werd ook nooit geconfronteerd met onrechtmatigheden die in Guatemala zouden zijn gepleegd.”

Advocaten tegenpartij hebben “vertrouwen”

De advocaten van de groep mensen die door tussenkomst van de vzw Hacer Puente geadopteerd werden uit Guatemala, hebben “vertrouwen in het gerecht en de onderzoekers die proberen om na zoveel jaren de waarheid aan het licht te brengen in een schrijnend en mensonwaardig verhaal”. Dat zeggen meesters Nathalie Buisseret, Cédric Moisse en Isabelle Slaets maandag in een mededeling.

“Wij betreuren de timing van de berichten over de heer Sintobin. Desalniettemin wensen wij van dit moment gebruik te maken om namens onze cliënten te reageren en te vragen aan eenieder die betrokken is, om de sereniteit van het gerechtelijk onderzoek te respecteren”, reageren de advocaten. “Wij hebben vertrouwen in het gerecht en de onderzoekers die proberen om na zoveel jaren de waarheid aan het licht te brengen in een schrijnend en mensonwaardig verhaal.”

Buisseret, Moisse en Slaets vertegenwoordigen meerdere betrokkenen. Onder hen ook Sophie Villers en Coline Fanon, die werden geadopteerd als weeskinderen en die eerder dit jaar in het televisieprogramma Bargoens op Eén op zoek gingen naar hun biologische ouders in Guatemala die bleken te leven.