Direct naar artikelinhoud
Radio

Karolien Debecker stopt met ochtendprogramma op Radio 1: ‘Gezondheid gaat voor. Altijd’

Radio 1-presentatrice Karolien Debecker zal eind juni al stoppen met haar programma ‘Bij Debecker’.Beeld VRT

Radio 1-presentatrice Karolien Debecker stopt eind juni al met haar programma Bij Debecker. In september nam ze het blok tussen 9 en 10 uur over van Jan Hautekiet. Daarvoor maakte ze de overstap van MNM. ‘Ik wéét dat ik een lichaam heb dat zorg vraagt.’

Ze begon er pas in september mee, maar dit huidige seizoen van Bij Debecker is meteen het laatste. “Gezondheid gaat voor. Altijd”, schrijft presentatrice Karolien Debecker (39) op Facebook. Vorig jaar maakte ze de overstap van MNM naar de actuazender van VRT om er Jan Hautekiet op te volgen in het blok tussen 9 en 10 uur. 

Meer lezen

Hautekiet en opvolger Debecker: “Als het over racisme of Theo Francken gaat, weet je dat het moeilijk wordt”

Karolien Debecker in De vragen van Proust“Ik vind mijn rimpels erger dan mijn prothese”

Met Generation M had ze al zes jaar ervaring met het soort programma waarbij luisteraars kunnen inbellen over een actueel onderwerp. “Geen enkele radiomaker zal ontkennen dat een nieuw programma op poten zetten altijd gepaard gaat met struggelen”, vertelt ze ons. “Zo’n dagelijkse uitzending dan nog eens combineren met een kleuter van 2 en met een lichaam dat sneller door zijn energiereserves heen zit: dat is zoeken. En af en toe verzuipen.”

Bij MNM was Debecker al vier vijfde gaan werken, maar dat was bij Radio 1 geen optie. Bovendien zei Debecker in eerdere interviews al geen ochtendmens te zijn. “Maar ik mocht de kans om het blok van Hautekiet op te volgen niet laten liggen”, zegt ze. “Ik dacht dat een kind me wel zou doen groeien in dat ritme, maar helaas. Ik heb het geprobeerd, maar ik voelde al snel dat dit een héél heftig tempo was.

“’s Avonds of in het weekend was ik er niet meer bij. Ik gebruikte al mijn vrije tijd om te recupereren, tijdens vakanties was ik de hele eerste week gewoon ziek. Met een kleuter in huis is er weinig ruimte om tot rust te komen. Dat zullen veel ouders wel herkennen. Mijn lichaam gaf het signaal: dit gaat té hard. Ik heb ook drie grijze haren bij mezelf uitgetrokken, wetend dat mijn oma gestorven is op 96, zonder één grijs haar. (lacht) Dat mag ik niet laten gebeuren. Ik wéét dat ik een lichaam heb dat zorg vraagt en ik denk dat later, als mijn zoontje wat zelfstandiger is, ik weer wat meer hooi op mijn vork kan nemen.”

Bioritme

Voorganger Hautekiet erkent dat het programma en het tijdstip in de kleren kruipen. “Maar dat is voor iedereen anders”, zegt hij. “Ik heb het geluk iets beter om te kunnen met een bioritmische onregelmaat. Bij Karolien klopt het niet met haar bioritme. Daar heeft een mens geen verdienste, noch onverdienste aan. In mijn geval heeft het zes jaar geduurd, bij haar een seizoen. Daar moet je verder niets achter zoeken, dat maakt allemaal niets uit.”

Helemaal tevreden blikt Debecker niet terug op dat seizoen. “Ik hou niet van half werk en groeipijnen zijn er altijd. Het heeft zes jaar geduurd vooraleer ik vond dat Generation M op punt stond. Bij Debecker stond daar nog niet, het zijn tandwieltjes die in elkaar moeten klikken. Dus is het nu moeilijk om dat vroegtijdig los te laten.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@karoliendebecker) op

Bovendien is de kritiek op haar Radio 1-programma soms erg hard geweest. “Eerlijk, dat had ik verwacht”, zegt ze. “Ik kwam van een omgeving waar er met hartjes en regenboogjes werd gegooid, hier was ik niet voor getraind. Het was een open doel: een MNM-presentatrice die voor Radio 1 gaat werken. ‘De verkleutering van de radio’, dat had ik voorspeld. Ik zat nog niet comfortabel in mijn stoel, had de inhoud nog niet te pakken, zat daar in alle kwetsbaarheid. Ik heb ook een olifantenvel gekweekt. Als je meer zelfvertrouwen krijgt en dat ook uitstraalt, ebt de kritiek vanzelf weg. We zagen de hoeveelheid reacties en de luistercijfers ook groeien.”

Wie het ochtendblok zal overnemen, moet nog bekeken worden. Zeker is wel dat Debecker in september terugkeert in het avondblok tussen 19 en 20 uur, van dinsdag tot donderdag. “Ik weet zeker dat de avond mij op dit moment in mijn leven meer zuurstof zal geven. En vooral: het zal van mij een leukere vriendin en moeder maken”, stelt Debecker. Het wordt alvast een nieuw programma, waarmee Retro van Marcel Vanthilt tijdens dat uitzenduur vervalt. Of Retro elders terugkeert, is nog niet duidelijk.