Direct naar artikelinhoud
Legionella-uitbraakUpdate

Eén dode na legionella-uitbraak in Gent

Legionella.Beeld AP

Bij de legionella-uitbraak in Evergem bij Gent is een eerste dodelijke slachtoffer gevallen. Er zijn momenteel 17 bevestigde gevallen en de bron van de uitbraak is mogelijk nog actief. 

In de Gentse havenzone stijgt de ongerustheid. Nog 16 legionella-patiënten zijn gehospitaliseerd, in het Gentse ziekenhuis Sint-Lucas verkeert nog een patiënt in levensgevaar. Zes patiënten zijn boven de 65 jaar en hebben een chronische ziekte of een verminderde weerstand. De jongste patiënt is 25, de oudste 90 jaar. De meeste zieken komen uit Evergem, maar er zijn ook enkele Gentenaren besmet. De laatste nieuwe patiënt is vandaag opgenomen. Dat doet vermoeden dat de bron van de besmetting nog niet verdwenen is. De patiënten worden nu bevraagd om te achterhalen of ze op gemeenschappelijke plaatsen ze geweest zijn, maar dat blijkt niet het geval.

Zes patiënten zijn boven de 65 jaar, hebben een chronische ziekte of een verminderde weerstand, laat de gemeente Evergem weten. Dat bevestigt dat vooral oudere of verzwakte mensen gevoeliger zijn voor de ziekte, luidt het.

Ook de patiënten worden bevraagd om te achterhalen op welke gemeenschappelijke plaatsen ze geweest zijn. Uit de eerste resultaten van die bevraging blijkt dat ze niet op gemeenschappelijke evenementen of locaties aanwezig zijn geweest.

“We denken niet onmiddellijk in de richting van kraantjeswater, omdat er veel variatie is in het profiel van de patiënten”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het agentschap Zorg en Gezondheid. “Er zijn patiënten tussen de 25 en 90 jaar oud. We denken eerder aan een koeltoren waarbij waternevel zich in de open lucht kon verspreiden en op een gegeven moment ergens is neergeslagen.”

Waternevel

Besmettingen met legionella gebeuren door het inademen van waternevel. Het kan tot 19 dagen duren vooraleer legionella zich ontwikkelt, waardoor er nog patiënten kunnen bijkomen. “De legionellabacterie kan enkel gevaarlijk zijn bij het inademen van verneveld water. De bacterie groeit vooral in stilstaand water bij een temperatuur tussen 30 en 50°C. Daarom wordt aangeraden warmwatertoestellen op minimum 60°C af te stellen”, zegt De Watergroep.