Direct naar artikelinhoud
Moord Julie Van Espen

De Wever over Julie Van Espen: ‘Koen Geens treft geen enkele schuld’

N-VA-voorzitter Bart De Wever in een interview met ‘Humo’.Beeld Photo News

 N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever zet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit de wind over de zaak-Julie Van Espen. ‘Koen Geens treft geen enkele schuld’, klinkt het in een interview met Humo.

Antwerps burgemeester Bart De Wever zegt in een interview met Humo, dat vandaag verschijnt, dat hij erg aangeslagen is door de zaak Julie Van Espen. “Ik was daar echt niet goed van. Ik voel een diepe schaamte tegenover haar ouders. Dit drama raakt de hele samenleving, omdat het zo’n perfect meisje was, en zo’n perfecte smeerlap”, zegt De Wever. 

Hij zet ook justitieminister Koen Geens (CD&V) deels uit de wind. “Behalve Vlaams Belang heeft geen enkele partij zijn ontslag gevraagd. Terecht. Ik kan me perfect inbeelden hoe hij zich voelt. Ik weet wat het is om persoonlijk verantwoordelijk te worden gesteld voor iemands dood. Toen er dodelijke slachtoffers vielen op drukke kruispunten in Antwerpen, deed men ook alsof ik dat op mijn geweten had. Zoiets vergeet je niet. Koen Geens treft geen enkele schuld. Het verbaast me wel dat hij zegt dat hij ook politiek niet verantwoordelijk is. Als er iets fout loopt met de strafuitvoering, is de minister van Justitie politiek verantwoordelijk. Net zoals ik dat óók ben, omdat het hier is gebeurd. We mogen mensen niet de indruk geven dat we dat zomaar van ons afschuiven.”

Begrafenis op 18 mei

De uitvaartplechtigheid van Julie Van Espen (23) vindt op 18 mei plaats in haar woonplaats Schilde. De plaatsen in de kerk zijn voorbehouden voor haar familie, vrienden, kennissen en medestudenten.

“De familie wil graag in alle sereniteit afscheid kunnen nemen. Ze begrijpt en waardeert dat heel veel mensen meeleven met wat er gebeurd is. Daarom werd beslist om een geluidsinstallatie te plaatsen op het plein voor de kerk zodat de dienst ook buiten bijgewoond kan worden”, klinkt het in een persbericht. “Het is de uitdrukkelijke wens van de familie dat politici niet naar de plechtigheid zouden komen.” Ook journalisten, cameramensen en fotografen mogen de uitvaartplechtigheid niet bijwonen.

De dood van Julie Van Espen heeft zeker 15.000 mensen bijeengebracht in Antwerpen om met een stille mars te protesteren tegen seksueel geweld. De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag plaats in Schilde.Beeld Tim Dirven