De Crem: “Eenmaking Brusselse politiezones is breekpunt”

© BELGA

“De eenmaking van de Brusselse politiezones is voor ons een breekpunt in de onderhandelingen”. Dat heeft CD&V-minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem dinsdag gezegd in De Ochtend op Radio 1. “Als CD&V daarvan een breekpunt maken, hebben ze daarbij onze steun”, reageerde Jan Jambon (N-VA), kandidaat-premier en voormalig minister van Binnenlandse Zaken. Zowel De Crem als Jambon willen centrumrechts voortzetten, al vreest De Crem wel voor een ‘Antwerps scenario’ waarbij N-VA CD&V inruilt voor de socialisten.

De vraag naar een eenmaking van de zes Brusselse politiezones is niet nieuw en na de rellen tijdens oudejaarsnacht in Molenbeek herhaalde Pieter De Crem de noodzaak van zo’n fusie. Zonder zo’n fusie kan er volgens hem “onmogelijk een goede dienstverlening komen”.

N-VA-kopstuk Jan Jambon staat op zich achter zo’n fusie, maar maakt wel een aantal kanttekeningen. “Ga je die zes politiezones dan laten leiden door 19 burgemeesters? Een fusie van de politiezones op zich lost maar een deel van de problemen op”, aldus Jambon. N-VA zou daarom graag een stap verder gaan en ook spreken over de fusie van de 19 Brusselse gemeenten.

Er is natuurlijk ook het traditionele verzet langs Franstalige kant tegen een fusie van de politiezones. Maar dat houdt De Crem niet tegen. “Brussel-Halle-Vilvoorde zou ook nooit gesplitst worden, maar het is wel gebeurd”, aldus De Crem. “Brussel is het knooppunt van ons land. Voor het veiligheidsbeleid van ons land moet er een fusie komen onder eengemaakt commando”.

Vrees voor “Antwerps scenario”

Uit het debat tussen De Crem en Jambon bleek verder dat N-VA en CD&V grotendeels op één lijn zitten op het vlak van veiligheidsbeleid. Beide politici staken ook niet onder stoelen of banken dat ze graag een voortzetting zien van centrumrechts.

Toch vreest De Crem een ‘Antwerps scenario’ waarbij N-VA de Vlaamse christendemocraten inruilt voor de socialisten. “De coalitievorming in Antwerpen is geen gerustwekkend signaal”, aldus De Crem. Jambon suste meteen en benadrukte dat de situatie in Antwerpen “geen voorafspiegeling is voor wat er na 26 mei te gebeuren staat”. “Er is geen enkel voorakkoord tussen N-VA en sp.a”, dixit Jambon.

De Crem zegt ook openlijk dat hij liever niet in een regering stapt met sp.a of Groen. De CD&V’er lijkt verder weinig bezwaar te maken tegen de mogelijkheid dat Jambon premier wordt. “Hij heeft de kennis en kunde om dat te doen”, zei De Crem, al voegde hij er wel aan toe dat er “meerdere mensen zijn die een goede premier zouden kunnen zijn”.

Eerder zei hij in die uitzending over het voorstel van Elio Di Rupo in La Libre om cannabis in ons land te legaliseren: “Ik hoop dat de voorzitter van de PS zelf niet geblowd had op het moment dat hij het voorstel lanceerde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen