Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Nooit eerder sinds ontstaan van de mens was CO2-concentratie zo hoog

De CO2-concentratie in de atmosfeer is gestegen tot een nieuw record van 415 deeltjes per miljoen. Dat is de hoogste concentratie sinds het begin van de mensheid.

23 reacties

  • Geert Tamsyn

    5 jaar geleden
    Ferdinand Engelbeen, in de VAR ligt de loonkost 50 % lager dan hier, en zijn de veiligheidsregels minder streng.Zowel in Finland als in Frankrijk kost een nieuwe reactor 12 miljard, het VK heeft de plannen al opgeborgen wegens te duur. 4 gascentrales mét CO2-filters, goed voor 3500 MW, kosten 2,5 miljard, ook 24/24 en 7/7, en soepel inzetbaar. Daar heb je 3 kernreactoren voor nodig, bij ons aan 12 miljard/stuk + miljarden voor opslag van kernafval en provisie voor ontmanteling. Duidelijk, toch?
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Geert Tamsyn, in de VAR is net de eerste van vier nieuwe kernreactoren in dienst genomen: in 7 jaar gebouwd, aan kostprijs van vijf miljard euro, minder dan de helft van de nieuwe Finse reactor. Goed voor minstens 40 jaar 24/24, 7/7, 90% van de tijd 1400 MW stroom. Vergelijk dat met de 300-400 miljard euro om tegen 2050 helemaal "groen" te draaien...
  • Robert Bruyland

    5 jaar geleden
    Kernfusie zou veel kunnen oplossen , zoals cng voor de auto een overgang naar beter is, is atoomsplitsing een overgang naar fusie . Of kunnen de klimaatstakers het beter uitleggen .Ooit was het zuurstofgehalte in de lucht 30%,dat is nu 1/3 minder ,alles heeft zijn tijd .
  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Raymond,er waren altijd al schommelingen,maar de piek van 415ppm die ver boven alle vorige pieken uitsteekt in volle expansie van economie is echt niet toevallig.Vroeger nam de CO-2 met 100ppm toe per tienduizend jaar,nu werd dit voltooid op slechts...1 eeuw zonder wijziging in natuurlijke CO-2.
  • Wilfried Mattheus

    5 jaar geleden
    Mouna Loa is momenteel niet actief. Maximum ca 300ppm over de voorbije 800000 jaren is geen 415ppm. Het zijn wetenschappers die deze gegevens bepalen en niet de "groenen".