© EPA-EFE

Daarom moet je Whatsapp zo snel mogelijk updaten

Whatsapp vraagt gebruikers zo snel mogelijk een update uit te voeren van hun software, nadat ze spionagesoftware vonden. Het privacylek werd ondertussen gedicht.

mg

Door een fout in Whatsapp konden hackers spionagesoftware of spyware op smartphones installeren. De software werd verspreid via de functie van video-oproep. De spyware kon zelfs geïnstalleerd worden als de oproep onbeantwoord bleef. Ontwikkelaar van de spyware was volgens de Financial Times de Israëlische NSO Group, die spionagesoftware produceert en verkoopt aan overheden in het Midden-Oosten en het Westen.

Het paradepaardje van de NSO Group, de Pegasus-software, kan de microfoon en videocamera van een smartphone aanzetten, locatiegegevens verzamelen en e-mails en tekstberichten lezen. Volgens NSO is de software bedoeld om misdaad en terrorisme te onderzoeken en voorkomen, maar volgens experts gebruikt een aantal landen de software ook om journalisten en mensenrechtenactivisten te bespioneren.

WhatsApp heeft in het bericht NSO niet vermeld, maar zei dat de aanval ‘alle kenmerken had van een privébedrijf dat erom bekend staat met overheden samen te werken, om spyware te leveren die de besturingssystemen van mobiele telefoons kan hacken’. Het is nog niet duidelijk hoeveel toestellen besmet waren met de spyware. NSO Group zelf zegt dat haar spyware enkel wordt gebruik door overheden, en onder strikte voorwaarden. Eventuele ‘beschuldigingen van misbruik’ zullen worden onderzocht.

Het lek kwam aan het licht nadat de smartphone van een Britse advocaat, die betrokken is in een rechtszaak tegen NSO Group, aangevallen werd. Hij rook onraad nadat hij ’s nachts verschillende video-oproepen had gemist van een Noors telefoonnummer.

Whatsapp ontdekte het lek begin mei, nadat hun systemen ‘verdachte activiteiten’ detecteerden.

Update uitvoeren

Het is onwaarschijnlijk dat de spyware werd gebruikt om grote groepen mensen te viseren, maar om zeker te zijn raadt Whatsapp aan om een update uit te voeren.

iPhone: in de App Store ga je naar ‘updates’. Ga naar de app WhatsApp en tik op ‘update’. Als die functie niet beschikbaar is, werd de update automatisch uitgevoerd.

Android: zoek in de Goole Play Store via de drie streepjes in de zoekbalk naar ‘mijn apps en games’. Scrol naar WhatsApp en tik op update. Als er staat ‘geen updates beschikbaar’, heeft de app zichzelf al bijgewerkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer