Hoogste CO2-concentratie ooit: ‘We hebben geen ervaring met een planeet zoals die nu is’

Het is gebeurd. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid heeft het Mauna Loa Observatory in Hawaï een CO2-concentratie van 415 deeltjes per miljoen gemeten. Een record.

De nieuwe cijfers zijn afkomstig van het Mauna Loa Observatory in Hawaï, het afgelegen station dat de CO2-concentratie in de atmosfeer meet. Dat mat 415,39 ppm (deeltjes per miljoen), een absoluut record in het bestaan van de mensheid.

De aarde kende zo’n 3 miljoen jaar geleden wel al dergelijke concentraties. Maar toen was van de moderne mens nog geen sprake, was de gemiddelde temperatuur op de Noordpool 15 graden Celsius en stond de zeespiegel maar liefst 25 meter hoger.

‘Dit is de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat de aarde meer dan 415 ppm CO2 meemaakt’, reageert de prominente meteoroloog Eric Holthouse van de Amerikaanse Universiteit van Minnesota in een tweet. ‘Niet gewoon in onze geschreven geschiedenis, niet gewoon sinds het ontstaan van de landbouw tienduizend jaar geleden. Maar miljoenen jaren geleden, voor het ontstaan van de moderne mens. We hebben geen ervaring met een planeet zoals die nu is.’

Bovendien blijft de concentratie verder stijgen. ‘De gemiddelde groei blijft hoog’, stelt Ralph Keeling, directeur van het Scripps CO2 Program, dat de metingen in Hawaï uitvoert. ‘Tegenover vorig jaar zal de groei waarschijnlijk zo’n 3 ppm bedragen, meer dan de gemiddeld 2,5 ppm aan groei. Mogelijk speelt ook een matige El Niño daarin een rol, bovenop het blijvende gebruik van fossiele brandstoffen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content