Direct naar artikelinhoud
Eurovisiesongfestival

Lieslaarzen, kinmaskers en bondagepakjes: dit zijn nu al de hoogtepunten van het Songfestival

Tamta met haar lieslaarzen.Beeld AFP

Het Eurovisiesongfestival is terug en dat zal iedereen geweten hebben. Vanavond vindt de eerste halve-finale van de hoogmis van de kitsch en absurditeit plaats. Deze vijf kandidaten mag u niet missen.

Cyprus

Tamta – ‘Replay’ 

Het kleine Cyprus finishte vorig jaar knap tweede op het Songfestival in Lissabon. Dit jaar doet het eiland uit de Middellandse Zee opnieuw een gooi naar de zege met de excentrieke zangeres Tamta, in haar thuisland en in de rest van de Griekstalige wereld een grote naam. Tamta werd in 2004 tweede in Super Idol Greece, waarna ze er prompt een popster werd – een soort Cypriotische Natalia dus.

De outfit waarin Tamta zal optreden, bleef niet onbesproken. Ze zal het Eurovisie-podium in Tel Aviv bestijgen met latex-laarzen die tot aan haar lies reiken. Ook zal ze een weinig verhullend badpak dragen met blinkende franjes die wat aan een luchter doen denken. Vergezeld door vier atletische, eveneens in een spannend pakje gehulde achtergronddansers en hevig in het rond schietende rookkanonnen moet de Cypriotische act opvallen in de massa.

Tamta’s nummer, ‘Replay’, gaat over een bootycall die uitmondt in verliefdheid. En zoals het moderne vrouwen betaamt, is Tamta degene die het voor het zeggen heeft in de relatie. Of Cyprus straks de liedjeswedstrijd ook wint is weinig waarschijnlijk. Maar een fraaie plek in de top 10 zou toch moeten lukken.

Australië

Kate Miller-Heidke – ‘Zero Gravity’

Eurovisie is een big deal down under. Sinds enkele jaren mag het verre land dan ook meedoen aan de wedstrijd. En die inzendingen deden het lang niet slecht: Australië finishte al twee keer in de top tien en werd zelfs een keer tweede.

Dit jaar doet Kate Miller-Heidke, de eerste Australische kandidate die het publiek rechtstreeks kon kiezen, een gooi naar de overwinning. Met een kostuum dat zo lijkt te zijn weggeplukt uit Game of Thrones en een hoge sopraanstem is de Australische al een opvallende verschijning op zich, maar het wordt – uiteraard – nog gekker: Miller-Heidkes jurk is meterslang, – of moeten we zeggen: hoog? – waardoor de zangeres wel een of andere zonnegodin lijkt. Achter haar prijken bovendien twee achtergronddanseressen die hoog boven de grond meewiegen op het nummer. Een verklaring voor de titel van het nummer, ‘Zero Gravity’, hoeft u dus alvast niet ver te gaan zoeken.

Overdreven, protserig en schreeuwend om aandacht. Kortom: de Eurovisiegekte ten top. Dat zou Miller-Heidke volgens de bookmakers straks probleemloos naar de finale moeten loodsen en een plek opleveren in de top vijf.

IJsland

Hatari – ‘Hatrið Mun Sigra’

Iets helemaal anders krijgen we dit jaar dan weer te zien vanuit IJslandse hoek. Komen naar Israël afgezakt uit het verre Noorden: de band Hatari, ofwel ‘haters’. En de angstaanjagende bende komt met een missie naar het Songfestival: het kapitalisme vernietigen. 

De band probeerde eerder al zonder succes om de sociaal-economische wereldorde omver te werpen, waarna het trio splitte. Toch werd beslist om de krachten nu opnieuw te bundelen. 

U kunt in het nummer dat de groep zal brengen dan ook vrolijke teksten verwachten zoals ‘Het leven is zinloos’, ‘Haat zal zegevieren’ en ‘Europa zal uit elkaar vallen’. Net wat u nodig hebt tijdens een gezellige tv-avond met de kinderen. En niet alleen Hatari’s boodschap is opvallend, ook de act laat weinig aan de verbeelding over. Blinkende bondagepakjes met metalen pinnen en nektapijten, dat moet het geheel zowat samenvatten. Toch zien de drie bandleden, overigens drie oude schoolvrienden, er best normaal en vriendelijk uit zonder hun pak. En met een voorspelde tiende plaats in de finale wordt verwacht dat de groep het lang niet slecht zal doen.

Hatari daagde terloops ook Israëlisch premier Netanyahu uit voor een worstelmatch. Als de IJslanders die zouden winnen, willen de bandleden een stuk Israëlisch grondgebied om er hun eigen vrije BDSM-kolonie op te richten. Een antwoord van Netanyahu blijft vooralsnog uit.

Portugal

Conan Osíris – ‘Telemóveis’

Portugal won het Eurovisiesongfestival twee jaar geleden nog, waarna het hele circus mee verhuisde naar Lissabon. Maar het land finishte tijdens de show in eigen land pijnlijk laatste. De Portugezen sturen daarom dit jaar Conan Osíris, afkomstig uit de hoofdstad, om de eer te redden. Het Iberische land kiest opnieuw voor een song in het Portugees, pech dus voor al wie de taal niet beheerst.

Zanger Osíris zal, voor velen om een nog onbekende reden, het podium in Tel Aviv beklimmen met een gouden kin-masker. De Portugees werkte naar verluid vroeger in een seksshop, misschien is het masker daar nog een restant van. Ook zal hij, net zoals zijn achtergronddanser, een bizarre, stekelige gouden handschoen dragen die wat doet denken aan Edward Scissorhands.

Het nummer dat Osíris zal brengen, ‘Telemóveis’, oftewel ‘mobiele telefoon’, gaat eigenlijk over niet veel meer dan wat de titel al doet vermoeden. Een voorbeeld: “Ik heb mijn mobiele telefoon stuk gemaakt terwijl ik naar de hemel probeerde te bellen.” Onconventioneel en bijzonder, dat wel. Maar de kans dat Osíris het Songfestival opnieuw meeneemt richting Lissabon lijkt uitgesloten. ‘Telemóveis’ zou volgens bookmakers nog net de top twintig halen.

Polen

Tulia – ‘Fire of Love (Pali Się)’

Polen lijkt er stilaan een traditie van te maken om volksdansende, traditioneel geklede vrouwen naar het Eurovisiesongfestival te sturen. In 2014 zond het Oost-Europese land al enkele wulpse, breed glimlachende blonde dames in hoepelrokken die op het podium sensueel de was deden en boter karnden.

Dit jaar slaat het land die weg opnieuw in met de groep Tulia, zij het op een iets meer ingetogen en serene manier. De dames van het zangkwartet raakten in hun thuisland bekend met een eigentijdse cover van Depeche Modes ‘Enjoy The Silence’. Die haalde platina, waarna Tulia aan een uitverkochte tournee doorheen Polen begon. Het nummer waarmee de groep naar Tel Aviv trekt voor het Songfestival heet ‘Fire of Love’, in het Pools ‘Pali Się’, en gaat, jawel, over de liefde.

Polen wacht al 21 jaar op een eerste overwinning op het Eurovisiesongfestival. Sommigen menen dan ook dat Tulia weleens de verrassing van de wedstrijd kan worden. Al dichten bookmakers de groep weinig kansen toe om ook effectief hoog te scoren, laat staan te winnen. Het land zou op de 29ste plaats eindigen. Het blijft dus nog even wachten op een Songfestival in Warschau.