Piepjonge puppy’s en beschermde vogels: Belgische bestelwagen met 320 dieren aan boord onderschept in Duitsland

Puppy’s, herten, vogels, een aap: twee mannen zijn in het Duitse Waidhaus tegengehouden met een bestelwagen met Belgische nummerplaat waar liefst 320 dieren in zaten. Ze waren op weg naar België, aldus Duitse media.

gjs

De inzittenden waren allebei Belgen. De 23-jarige bestuurder en zijn 52-jarige passagier werden op de snelweg A6 in Waidhaus aan de kant gezet door de politie. Die troffen een heuse dierentuin aan in het voertuig, dat tot aan het dak volgestouwd was met dozen en kooien. Er zaten 320 dieren in, die getransporteerd werden in het donker.

Niet gevoed

© Bundespolizei Waidhaus

Onder de dieren bevonden zich 27 puppy’s, onder meer teckels, mopshondjes en Franse bulldogs. “Het waren puppy’s van minder dan 5 weken oud en van verschillende rassen”, aldus de lokale politie. In de wagen zaten daarnaast onder andere nog 3 herten, een neushoornvogel, 250 soorten zangvogels, 4 zwanen en 4 ganzen. Ze hadden ook een Liszt-aap bij zich, die te groot was voor de kooien en dozen en daarom tussen de benen van de mannen zat. Die aap en de neushoornvogel behoren tot de hoogste categorie van beschermde diersoorten.

De dieren werden niet gevoed in de wagen en de ventilatie was ook onvoldoende, klonk het nog bij de politie. De puppy’s zijn bovendien nog te jong om al gescheiden te worden van hun moeder, maar ook om gevaccineerd te zijn. “Bovendien mochten die honden niet samen met de andere dieren vervoerd worden, want dat zijn roofdieren”, zegt Andres Brucker van German Animal Welfare Organisation, dat voor alle dieren een nieuw onderkomen regelde. “Als een hert een hond ruikt, zal het panikeren.”

Van geen kwaad bewust

“De twee mannen waren zich van geen kwaad bewust toen ze tegengehouden werden”, zegt Franz Völkl, woordvoerder van de federale politie in Waidhaus in Duitse media. Zij zeggen dat ze de dieren in Boedapest gekocht hebben om ze naar Antwerpen te brengen, over een afstand van ongeveer 1.400 kilometer. Ze hadden er bijna de helft van dat traject opzitten. Ze konden geen documenten voorleggen die bij de dieren hoorden en hebben hun reis naar Antwerpen daarna verdergezet, weliswaar nadat ze bekeurd werden voor meerdere misdrijven.

© Bundespolizei Waidhaus

bekijk ook

Politie rolt bende op die veel geld verdiende met het smokkelen van extreem jonge puppy’s

Toerist probeert gedrogeerde orang-oetan mee naar huis te smokkelen in koffer

Douane betrapt man met erg schattige smokkelwaar

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen