Een breuklijn in het maanoppervlak.
Volledig scherm
Een breuklijn in het maanoppervlak. © NASA

Studie: “Krimpende maan produceert mogelijk maanbevingen”

Wetenschap & planeetDe maan is langzaam aan het afkoelen, waardoor ze krimpt. Zo stelden wetenschappers reeds vast dat de maan de afgelopen paar honderd miljoen jaar ongeveer vijftig diameter kleiner is geworden. Uit gegevens van de Apollo-missies blijkt nu ook dat de maan wellicht nog altijd tektonisch actief is, wat mogelijk gepaard gaat met ‘maanbevingen’. Dat bericht het wetenschappelijke vakblad Nature Geoscience. 

12 reacties

  • Nick Lersberghe

    5 jaar geleden
    @Robbert Zijlstra Ik weet niet welke 'wetenschappelijk bewijs' jij hebt liggen, maar een uranium-lood datering van een zirkoonfragment van Apollo 14 toonde een leeftijd van 4,51 miljard jaar, waar dat de Aarde op een 4,54 miljard jaar uitkomt. De maan beweegt trouwens weg van de Aarde met een snelheid van zo'n 3.8 cm per jaar.
  • Robbert Zijlstra

    5 jaar geleden
    Interessante aan dit verhaal is het feit dat het haaks staat op vele zaken, zoals dat reeds wetenschappelijk is aangetoond dat de maan ouder is dan de aarde en dus niet een stuk van de aarde is geweest(die theorie is ruim 10 jaar geleden ontkrachtigd), de maan een veel te grote satelliet is in relatie tot de aarde en dat de aantrekkingskracht van de aarde onvoldoende is om een satelliet van die omvang aan te trekken etc etc etc. NASA staat voor Never A Straight Answer
  • Nick Lersberghe

    5 jaar geleden
    @Leo Peeters -Duym Er is niet zo iets als een creationistische wetenschapper. Ze zouden ook fout zijn. De maan is niet vulkanisch actief maar tectonisch. Het feit dat er uberhaupt nog afkoeling is, is een bewijs dat creationisme fout is. De maren op de maan bewijzen dat er vroeger wel vulkanische activiteit was maar al lang niet meer. De maan was dus ooit véél heter dan nu. Die afkoeling gebeurt veel trager dan je denkt, zoek maar op.
  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    Niets nieuws onder de zon. Creationistische wetenschappers beweren en bewijzen reeds lang dat de maan vulkanische actief is. Als de maan, die dezelfde ouderdom heeft als de aarde, miljoenen jaren oud zou zijn, was ze reeds lang tot in de kern afgekoeld. Een dynamo-theorie of kernfusie brengt hier geen aanvaardbare oplossing. Zoek op: De kosmos. Bewijs voor miljarden jaren?
  • Rody Franks

    5 jaar geleden
    Ik wou dat ik 8 kansen op 28 had om Euromillions te winnen, Marc. Statistisch heel significant :-)